nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az eddigi legnagyobb angol digitalizálás

A szakemberek új generációinak kínál kutatási lehetőséget a londoni British Library, mely újsággyűjteménye egy részét digitalizálja.

MTI | 2010. június 11.
|  

A következő tíz évben a londoni British Library digitalizálja nyomtatott sajtóanyagának egy részét. Az országos könyvtár 40 millió oldalnyi, három és fél évszázadot felölelő újsággyűjteményét akarja elérhetővé tenni online formátumban.

A British Library – a világon a legnagyobbak közé tartozó – 750 millió oldalnyi újsággyűjteménye jelenleg csupán mikrofilmen vagy vaskos kötetetekbe fűzve böngészhető. Kutatók ezrei kénytelenek elzarándokolni az archívumnak otthont adó, Londonon kívüli épülethez, hogy betekintést nyerhessenek a gyűjteménybe.

Mint azt Ben Sanderson, a könyvtár szóvivője elmondta: elsősorban a 19. századi történelmi eseményeket megörökítő újságokat igyekeznek digitalizálni, de olyan anyagot is összeállítanak, amely családtörténeti kutatásokat tesz lehetővé. Egyúttal a „törékenységük” miatt veszélyben lévő példányok digitális megőrzését is szem előtt tartják.
„A történelmi újságok eddigi legnagyobb, tömeges méretű angliai digitalizálására kerül sor” – hangsúlyozta a szóvivő. A tízéves program áráról nem szolgált felvilágosítással, de azt elárulta, hogy egy oldal digitalizálása úgy egy fontba (330 forintba) kerülhet.
A könyvtár igazgatója azt emelte ki, hogy a digitalizált lapok a szakemberek új generációi számára kínálnak kutatási lehetőséget, akik már inkább a laptopjukat használják, mintsem útra kelnének egy forrás megtekintésére.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X