nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Digitalizálják a kódtörőközpont irattárát

A világháborúban semleges országok nem is voltak annyira semlegesek – ez is kiderülhet a sok milliónyi digitalizálásra váró dokumentumból.

IT - Cafe | 2010. június 8.
|  

A 2. világháborúban legendássá vált, azóta hányatott sorsú brit kódtörő központ, a Bletchley Park iratállományát egy jelentős felajánlás következtében néhány év alatt digitalizálni fogják, s az anyagok az interneten is elérhetőek lesznek – számolt be róla a BBC.

A Londontól nem messze fekvő Bletchley Parkot megőrizni kívánók az elmúlt években folyamatosan anyagi gondokkal küszködtek, s ez a helyzet napjainkra sem igazán változott, mivel az angol kormányzatok mindig a listák végére sorolták az amúgy nemzeti büszkeségnek tartott hajdani központ támogatását. A digitalizálási projekt most azért indulhat majd meg – talán, ha lesz elegendő önkéntes –, mert a HP szkennereket adományozott az archiválást felvállaló szervezetnek (a HP a gépek mellé szakmai támogatást is nyújt).

A háború alatt több mint 10 ezer embert foglalkoztató bázis több millió dokumentumot halmozott fel, az irattár valós méretével még a szakértők sincsenek tisztában, s ezen iratok, képek, térképek, feljegyzések, levelek stb. közül a legtöbbet már sok-sok éve nem is érintett emberi kéz. A munka első szakaszát három évesre tervezik, nyilatkozta Simon Greenish, a Bletchley Park Trust vezetője, aki azt is elmondta, hogy már öt éve elhatározták a digitalizálást, ám az induláshoz minimálisan szükséges 10 ezer fontot (körülbelül 3,5 millió forintot) sem sikerült előteremteniük.

Különösen érdekes – és talán a mellőzés egyik oka is lehetett eddig, bár maga a tény nem okoz nagyobb meglepetést a történészek körében –, hogy olyan jelentések, üzenetek, levelek is szerepelnek az irattárban, melyek arra utalnak, hogy a világháborúban semleges országok nem is voltak annyira semlegesek, az eddig rendszertelenül feltárt adatok azt mutatják, hogy ezek az országok élénk levelezésben álltak a háborúzó felekkel, kereskedelmi kapcsolatokat ápoltak. De nagy szenzációnak ígérkezhetnek a kémek, ügynökök jelentései is, ha módszeresen feldolgozzák őket.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X