nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az Alzheimer-kór megválogatja a betegeket

A magasabb iskolázottság ahelyett, hogy védene a kór ellen, valójában súlyosbítja azt. Emellett a nőknél is nagyobb nyelvi károsodást okoz.

nyest.hu | 2009. szeptember 21.
|  

A Hertfordshire Egyetem egyik doktori hallgatójának kutatása szerint az Alzheimer-kór nagyobb nyelvi károsodást okoz a magasabb képzettségű betegeknél, mint a kevésbé tanultaknál.

A kutatás azt is kimutatta, hogy ezzel a betegséggel a nők nyelvi kompetenciája is jobban romlik, mint a férfiaké, így megfordul a közismert előnyük, miszerint a nők jobban teljesítenek nyelvi feladatokban.

Amy Duncan több mint 6 ezer beteg és ugyanennyi egészséges alany adatait értékelte ki. A kutatás arra keresett választ, hogy van-e összefüggés a betegség súlyossága és a nem, valamint az iskolázottság között.

A vizsgálat vezetője, Keith Laws professzor kifejtette: „Kiderült, hogy az ebben a kórban szenvedő nők rosszabb megnevezési teljesítményt mutatnak, mint a férfiak. Még meglepőbb azonban, hogy a magasabb iskolázottságú betegek súlyosabb tünetekkel szenvednek. Ez azt jelenti, hogy a műveltség ahelyett, hogy valamelyest védene a kognitív funkciók leépülésével járó betegség ellen, valójában még rosszabb helyzetet eredményez.”

Amy Duncan hozzátette: „Eredményeink további kutatásokat indíthat el azt illetően, hogy a nemi és az iskolázottsági paraméternek milyen hatásai vannak a kognitív képességekre és az Alzheimer-kórra. Nagy lépést tettünk a betegség megértésében, és ez különösen fontos most, mikor jelenleg több mint 700 ezren szenvednek Alzheimer-kórban csak Nagy-Britanniában, és ezek kétharmada nő.”

Információ
X