nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Fontos az alvás a nyelvi fejlődéshez

Aludni mindenki szeret – de kaliforniai kutatók most azt is bebizonyították, hogy az alvás a fejlődés szempontjából is kulcsfontosságú.

nyest.hu | 2010. június 8.
|  

A jó alvás a siker egyik titka – tartják a népi bölcsességek. Kaliforniai kutatók most igazolták e tétel alapjait. Összesen 8 ezer négyéves gyermek alvási és lefekvési szokásait vizsgálták meg, és erős összefüggést találtak az alvás és a nyelvi, illetve matematikai készségek fejlődése között. A gyermekek alvásának három aspektusa is összefüggésbe hozható a nyelvi fejlődéssel – emeli ki a Telegraph összefoglalója.

Fontos az alvás a nyelvi fejlődéshez
Forrás: Samuel Rosa/sxc.hu

A rendszeresített lefekvési idő, a korai lefekvés és a megfelelő alvásmennyiség mind elősegítik a gyerekek ideális fejlődését. Négyéves korban a csöppségeknek még napi 11 óra alvásra van szüksége: ezt az alvásmennyiséget úgy a legegyszerűbb biztosítani, ha ugyanabban a korai időben fektetik le a gyerekeket.

Az este 9 óra után lefektetett gyerekeknek tovább tartott elaludni, és összességében kevesebbet is aludtak, mint korábban fekvő társaik. A kutatók azt is hozzáteszik, hogy a szülői részvétel, az esti mesélés is kulcsfontosságú az altatásban. A recept tehát egyszerű: ha azt szeretnénk, hogy gyermekünk nyelvi és matematikai készségei a lehető legjobban fejlődjenek, akkor ugyanabban a korai időpontban kell lefektetni, és esti mesével „álomba ringatni” őket.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 Anikó 2010. június 8. 14:51

Ja, jó lenne felnőtteknél is felmérést végezni, hogy mi mindentől fosztjuk meg magukat a kevés alvással, késői elalvással.

Érzésem szerint a civilizáció, és mai korunk egyik fő problémája, sok dolog alapja a kitolódott elalvási idő, az hogy az éjszakát nem kezeljük a maga helyén, nincs meg az alvás értéke. Lásd a fiatalok szórakozási ideje, ma már nem éjszaka történik, hanem akkor kezdődik.

1 Anikó 2010. június 8. 14:47

Tetszik.

Az alvás és a kipihentség amúgy is fontos, sok más szempontból is, miért ne lenne benne ez is? Gondolom, az agy minden nappali működésére hatással van.

Eléggé odafigyeltem erre, s ha így van, úgy látszik, be is jött.

Még most, kilenc éves korban is, és hogy ezt olvastam, ezek után is figyelni fogok rá!

Most felnőttként persze állandóan küzdök a témával. De jó is lenne eleget aludni és akkor elaludni, amikor itt az ideje!

Információ
X