nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az afganisztáni mobilhálózat a tálibok legújabb áldozata

Az afganisztáni kommunikációs csatornák is a tálibok és a NATO közötti összecsapások áldozataivá váltak, a mobilszolgáltatók egyre gyakrabban jelentenek komoly károkat az átjátszó tornyokban – írta honlapján a The Guardian című brit napilap pénteken.

MTI | 2011. november 14.
|  

A rongálások száma ugrásszerűen megnőtt azután, hogy Hamid Karzai elnök az ország nagy részében kötelezte a telefonszolgáltatókat a lefedettség folyamatos biztosítására éjszaka is, ami nem tetszett a felkelőknek.

A mobilhálózatoknak fontos szerepe van a tálibok elleni harcban, mivel a felkelőket lebuktató bejelentések többnyire éjszaka, telefonon érkeznek a civilektől. A különleges erők éjszakai rajtaütései is nagyban ezekre, illetve a lehallgatásokra támaszkodnak.

2001 óta robbanásszerű növekedés következett be a kommunikációs piacon, és afgánok milliói ma már elképzelni sem tudnák az életüket telefon nélkül. Az utóbbi időszakban okozott károk olyan komolyak voltak, hogy minden telefontulajdonos saját bőrén érezhette a hatást.

A tálibok 2007-ben kezdték el támadni az átjátszó állomásokat, de akkor még csak kisebb károkat okoztak, és fő céljuk az volt, hogy ezzel pénzt csikarjanak ki a vállalatoktól. Nyár közepe óta azonban megsokszorozódtak a rongálások, és volt, hogy húsz nap alatt mintegy 30 torony esett a felkelők áldozatául. Korábban havi öt támadás már soknak volt nevezhető. Emellett a károk mértéke is emelkedett: előfordul, hogy a szélsőségesek teljesen megsemmisítenek egy-egy átjátszót. Egyes esetekben egész tartományok napokra elveszítették emiatt a lefedettséget.

Az egyik szolgáltató vezetője szerint a tálibokat mérnökök segítik a minél hatékonyabb támadás érdekében.

A kommunikációs vonalak szerepét látva nem meglepő tehát, hogy az Egyesült Államok igyekezett bevonni a szolgáltatókat a háborúba, majd pedig 68 millió dollárt költött egy párhuzamos, lényegében kihasználatlan hálózat kiépítésére. Július 12-én azonban az afgán kormány is csatlakozott a telefonháborúhoz, miután egy komoly szükséghelyzetben Karzai képtelen volt elérni rokonait a déli Kandahárban. Az elnök testvérét, Ahmed Vali Karzait aznap saját testőre meggyilkolta, és nagy szükség lett volna a közvetlen összeköttetésre a helyzet rendezése érdekében. Ezután Karzai kijelentette, hogy működési engedélyét kockáztatja az, aki kikapcsolja az átjátszó állomásokat. Ennek ellenére többen nem engedelmeskedtek a felszólításnak.
http://www.guardian.co.uk/world/2011/nov/11/taliban-targets-mobile-phone-masts

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X