nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Angolul lehet náci jelszavakat használni

A német legfelsőbb bíróság kimondta augusztus 13-án, hogy csak a német nyelven írt náci jelszavak használata tilos az országban, az idegen nyelvre fordított felirat viszont nem büntetendő.

MTI | 2009. augusztus 13.
|  

A szövetségi bíróság ezzel megváltoztatta egy alsóbb fokú törvényszék ítéletét, amelyet egy neonáci ellen hoztak, akinél 100 darab trikót találtak „Blood and Honour” ('vér és becsület') felirattal. Ez németül eredetileg a nemzetiszocialista ifjúsági szervezet, a Hitlerjugend jelszava volt (Blut und Ehre). Az illetőre 4200 eurós pénzbírságot szabtak ki.

A Blood and Honour egy nemzetközi szélsőjobboldali szervezet, amelynek németországi szárnyát betiltották. A náci szimbólumok és jelszavak használata eleve tilos Németországban, de a legfelsőbb bíróság úgy ítélte meg, hogy egy jelszónak nemcsak az értelme, de az eredeti nyelvi formája is jellegzetessége, amitől a fordítás megfosztja. Az ügyet visszaküldték első fokra, viszont rámutattak, hogy az illető mégis megbüntethető, mert a trikókon tiltott náci szimbólumok is voltak.

Információ
X