nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Már az okostelefonok is vírusosodnak

A Panda Security szerint az operációs rendszer népszerűségének velejárója, hogy felkelti a vírusírók érdeklődését.

IT café | 2010. október 6.
|  

A Panda Security harmadik negyedéves biztonsági jelentéséből kiderül: a népszerű Google Android platformon is megjelentek az első kártevők. Habár ezek nem a szó klasszikus értelmében vett vírusok, ugyanúgy malware-ként, vagyis kártevőként kategorizálhatók, mint azok.

„Két, kifejezetten erre a platformra készített alkalmazást tart már számon a szakma. Az egyik a FakePlayer, amely egy sima videolejátszónak tűnik, valójában azonban a háttérből sms-eket küldözget mindenfelé. Olyan ez, mint egy trójai program, ami csendben spameket küld; csakhogy itt ez elég nagy költségekkel járhat. A másik, a TapSnake pedig a készülék GPS-vevőjét használja fel arra, hogy a felhasználó pozícióját mintegy negyedóránként jelentse egy távoli szerver felé” – magyarázza Sándor Zsolt, a Panda Security magyarországi igazgatója.

A Panda Security szakértői ennek kapcsán figyelmeztetnek: a hirtelen fejlődésnek ára van. „Mindkét kártevő ismert nagyjából másfél hónapja, mégis a hazai sajtóban alig volt visszhangja az esetnek” – tette hozzá Sándor Zsolt. Aki szerint az alapvető probléma az, hogy a mobil eszközök népszerűbbé válásával most már nem csak a „kockák” előjoga a külső alkalmazások telepítését megengedő telefon: olyan rétegek is hozzáférnek, akik járatlanok az operációs rendszerek, vírusok világában, ezért nincsenek felkészülve ilyen trükkökre.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X