nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Akar Ön csúnya szót hallani?

Egy játékgyártó új módszert talált ki a korhatáros szavak kezelésére: megállítják a jelenetet, és megkérdik, akarnak-e durvát hallani.

nyest.hu | 2009. szeptember 7.
|  

Ismerjük a kisípolás technikáját, ha egy televíziós műsorban olyan szavak hangoznak el, amit a kicsik nem hallhatnak.

A játékipar szűrőin még simán átcsusszanó durvaságok gyakran kiverik a biztosítékot a szülőknél. A bevett módszer ilyenkor a helyi elbíráló hatóságok szája íze szerint kivagdosni az adott jeleneteket vagy elemeket a játékból, ami olykor nem is olyan egyszerű művelet: a Valve népszerű zombiölős játéka, a Left 4 Dead német változatában például egyszerűen nem jelenik meg a fröccsenő vér, és nem szakadnak le a fejek és végtagok, holott ezek a játék piaci identitásának legfontosabb összetevői (a játék plakátján egy kézfej látható, amiről le van szakadva a hüvelykujj).

A PSXExtreme beszámolója szerint a Double Fine új játékában a Brutal Legendben meglepő új módszert választott a trágárságok korhatáros kezelésére: az egyik átvezető jelentben egy szereplő (Jack Black szinkronjában) mikor épp kemény szavakat készül használni, a jelenet megáll, és egy felbukkanó ablak jelenik meg, amiben a program megkérdezi a játékost, hogy tényleg akarja-e hallani a következő „kedves” szavakat.

A cikk írója nincs meggyőződve róla, hogy túl sok 13 éven aluli fogja azt gondolni, hogy „ó, nekem még nem szabad ilyeneket hallanom”, és a „Nem” gombra kattintani. Továbbá az sem mellékes kérdés, hogy elég csak egyszer megválaszolni a kérdést, vagy folyton megakad-e emiatt a játék.

Mindenesetre a játékellenes aktivistákat biztosan megnyugtatja a lépés.

Információ
X