nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Jöttünk, láttunk, visszamegyünk
A tálibok bosszújától rettegnek az afgán tolmácsok

Vállalták a kockázatot, hogy éveken át segítsenek, és most szélnek eresztik őket – a holland kormány úgy döntött, nem ad vízumot azoknak az afgán tolmácsoknak és családjuknak, akik az Oruzgan tartománybeli hadmozdulatokban a holland csapatok segítségére voltak.

nyest.hu | 2010. július 28.
|  

A tálibok bosszújától tart az a több mint 100 helyi tolmács, aki az Afganisztán déli részén fekvő Oruzgan tartományban 2006 óta segítette a holland csapatok munkáját. A hollandok ugyanis kivonulnak a térségből, vízumot viszont nem adnak a nekik dolgozó helyieknek. Ehelyett abban bíznak, az őket követő ausztrál, illetve amerikai csapatok majd alkalmazzák őket. Hogy ez valóban így lesz-e, egyelőre senki nem erősítette meg – számol be a The Age című ausztrál hírportál.

Tálib lázadók, amint feladják magukat az afgán nemzetbiztonságiaknak (Puza-i-Eshan, 2010)
Tálib lázadók, amint feladják magukat az afgán nemzetbiztonságiaknak (Puza-i-Eshan, 2010)
(Forrás: Wikimedia Commons)

„A talibán tisztában van vele, hogy mi voltunk a holland katonák szeme és füle. A mi munkánk segítette a hollandokat végig ebben a háborúban. Mi értjük az itteni rádióban elhangzó híreket, és meg tudjuk mondani nekik, melyik irányból várható támadás” – magyarázza az egyik tolmács, hozzátéve: „Sok holland életet mentettünk meg, ezért a talibán mindent megtenne azért, hogy kézre kerítsen minket.”

A holland kormány megerősítette, hogy nem biztosít vízumot az érintett tolmácsoknak és családjuknak arra hivatkozva, hogy azok a NATO-hoz, és nem Hollandiához tartoznak. „Megmondtuk az utánunk jövőknek, az ausztráloknak és az amerikaiaknak, hogy ezek a fickók jól csinálják a dolgukat, szóval vegyék át őket. Azt hiszem, végül náluk fognak kikötni” – kommentálja a történteket a holland kormány szóvivője.

Az Egyesült Államoknak különleges vízumprogramja van azoknak a tolmácsoknak és fordítóknak, akik az életüket féltik a nyugatiaknak nyújtott támogatás miatt. Évente több tucatnyi szakember kap így vízumot, nemritkán családostul. Ausztrália pedig csak 2008-ban mintegy 400 embernek nyújtott menedéket, miután azok segítettek az iraki hadmozdulatokban. Az ausztrál kormány azt viszont még nem jelentette ki, hogy alkalmazná a hollandok által örökül hagyott tolmácsokat.

 

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X