nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A számítógépszerelő, akit Dellnek hívnak

Az angol névválasztás kockázataira igyekszik rávilágítani a kínai központi televízió (CCTV) egy a weblapján közölt útmutatással, mondván: egy „rossz” jelentésű név könnyen megtévesztő lehet, elbizonytalaníthatja a külföldi partnert.

MTI | 2014. október 26.
|  

Kínában mindazok, akik tanultak angolul, vagy külföldiekkel vannak üzleti kapcsolatban, praktikus okokból angol nevet kapnak, vagy ők maguk választanak maguknak. Ugyanez vonatkozik a németesekre, az oroszosokra, a spanyolosokra, de még a magyarosokra is. Ugyanakkor nem kevesen egyszerűen hangzás alapján, vagy más ok miatt szabadon választanak nevet maguknak, s olyanok is vannak szép számmal, akik a kínai nevük idegen nyelvi megfelelője mellett döntenek.

Kínában így nem kell csodálkoznunk, ha valaki Gucci Chanelként mutatkozik be, vagy azt mondja: Omega vagyok. Niu úr pedig a családneve által lett Mr. Marha, Lin úr pedig Erdő. Főleg a nők között szinte minden évszakból lehet találni neveket, népszerű a Summer, a Spring, vagyis a Nyár és a Tavasz, de a Snow, a Hó sem ritka. Olyan is van, aki egyszerűen Yesnek (Igen) nevezte el magát.

Az Apple egyike a legelterjedtebb névváltozatoknak, de feljegyeztek már Dell nevű számítógép-szerelőt is. Volt, aki a jól hangzó Tomorrow-t, a Holnapot választotta magának. Előfordul a Dream, vagyis az Álom, de még Cabbage is – utóbbi nyilván annak tudatában, hogy a név viselőjéről mindenki sejteni fogja, valami köze lehet a káposztához.

A CCTV életmódrovatában most arra szánta el magát a cikkíró, hogy valamelyest eligazítsa az olvasókat: milyen következményekkel járhat egy rosszul hangzó név mondjuk egy üzleti kapcsolatfelvételnél egy idegen országbeli partnerrel, milyen hatása lehet esetleg egy hivatalos levél végén. Ezért azt tanácsolja, lehetőleg olyan nevet válasszanak, amely valamelyest kifejezi, honnan jöttek, miféle embernek is gondolják magukat.

A cikkíró szerint például jobb óvatosan bánni a Candy, Lolly vagy Sugar nevekkel, mivel azokhoz a könnyűvérű nők imázsa kapcsolódik. A cikk a névújítókat arra bíztatja, hogy lehetőség szerint válasszanak „biztonságos” utóneveket. „Választhattok bármilyet, de ne csodálkozzatok, ha esetleg magyarázkodásra kényszerültök” – jegyezte meg a szerző.

Az írás mindazonáltal nem áll elő túlságosan sok követendő példával, inkább csak óvatosságra int. Azt is javasolja, hogy a fiatalok nézzenek amerikai filmeket, s azokból sok, egy-egy karakterre jellemző nevet választhatnak maguknak. Meg is jegyzi, hogy a „jó lányokat” ezekben többnyire Jane-nek hívják. Azért felsorol néhány hagyományos, „konzervatív” kategóriába tartozó nevet is, így az Elizabethet, a Michaelt, a Williamet és a Catherine-t. A cikk szerzője szerint többre lehet menni velük, mint mondjuk a Surprise-zal, ami meglepetést jelent.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Savior 2014. október 27. 12:23

Jön mindez egy CCTV nevű tévétársaságtól. :)

Információ
X