nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A magyar továbbra sem választható nyelv az ukrán felsőoktatásban

Miközben az ukrán bölcsészkaron már oroszból is lehet vizsgázni, a kormány ígérete ellenére sem vezette be a választható magyar nyelvet Ukrajna felsőoktatásában.

Edupress.hu | 2010. szeptember 8.
|  

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elfogadhatatlan tartja az állapotot, ezért képviselőik javaslataikat nem csak az ukrán minisztérium felé, de a parlamentnek is eljuttatják, hogy a magyar nyelv és irodalom felvételi tárgy lehessen - olvasható a dunatv.hu-n.

Amellett, hogy az ukrán kormány korábbi ígérete ellenére sem tette lehetővé, hogy az ukrán felsőoktatásban tanuló hallgatók választhassák a magyar nyelvet, a magyar diákoknak jövőre is kötelezően vizsgázniuk kell az ukrán nyelvből. A magyar oktatók a felvételi szabályzat módosítását követelik, ugyanis, amíg az ukrán bölcsészkarokon az orosz nyelv már választható, addig a magyar nyelvre vonatkozó ígéret teljesítetlen maradt.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség mellett elfogadhatatlannak tartja a rendelkezést Brenzovics László, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke is. Elmondta: a helyzet orvoslására javasolni fogják, hogy felvételi tárgy legyen a magyar nyelv és irodalom, illetve azt is, hogy az ukrán nyelv és irodalom könnyített vizsga legyen a magyar és más nemzetiségi iskolák végzősei számára.

Igaz, hogy az Ukrajnai Magyar Nemzeti Tanács vezetői szerint az is előrelépést jelent, hogy a felsőoktatási intézmények megkapták a felvételi tervezetet szeptemberben. Az állapotok tisztázása érdekében azonban az orosz és a román közösség képviselői közösen megfogalmazott javaslataikat az ukrán minisztériumhoz és a parlamenthez is eljuttatják - mondta el Zubánics László az Ukrajnai Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

Mivel a felsőoktatási intézmények szeptember 25-éig tehetnek javaslatokat a felsőoktatási tervezet megváltoztatására, annak módosítása még idén megtörténhet.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X