nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A legjobb magyar egyetem angol nyelvű

Idén negyedik alkalommal állították össze a világ 400 legjobb egyetemének rangsorát. Az intézményeket a brit QS Quacquarelli Symonds cég adatai alapján rangsorolják. A magyar felsőoktatási intézmények közül idén a CEU bizonyult a legjobbnak, a listán a 372. helyet sikerült elérnie.

Edupress | 2011. október 24.
|  

Ebben az évben is közzétették a világ legjobb 400 egyetemének listáját, melyet a brit, oktatással foglalkozó QS Quacquarelli Symonds cég adatai alapján állították össze. A rangsorolásnál számos különböző tényezőt figyelembe vettek, mint például az intézmény és az alkalmazottak hírnevét, az intézményre történő hivatkozások számát, a hallgatók arányait, valamint a nemzetköziséget.

A lista befutó helyein a világ legismertebb egyetemei szerepelnek: az első a brit Cambridge, a második az amerikai Harvard, a harmadik pedig a szintén amerikai Massachusetts Institute of Technology, őket követi a Yale és az Oxford. Érdekes adat, hogy a 400 legjobb intézményből 85 amerikai székhelyű, ez a rangsorolt egyetemek 21 százaléka, az Egyesült Királyságból 43 egyetem képviselteti magát.

A magyar intézmények közül a Közép-európai Egyetem (CEU) a 372. a listán, ez az egy intézmény szerepel a top 400-ban. A további intézmények pontos helyezés nélkül vannak feltűntetve, az ELTE az 501-550., az SZTE pedig az 551-600. helyek kategóriájában található. Az ELTE a tavalyi évhez képest sokat csúszott hátra, a 2010-es listán még a 401-450. helyezések közé sorolták.

Ebben az évben először a top 400-as lista mellett külön rangsorolták a legjobb latin-amerikai, valamint ázsiai intézményeket, és találhatunk egy szakok alapján készült rangsort is, itt az oktatott szakokat öt nagyobb kategóriából választhatjuk ki. Ezeken a listákon jobban szerepelnek az egyetemeink, a CEU-t a filozófiai szakok listájának 101-150. helyei közé sorolják, hasonló eredményt ért el az ELTE a földtudományi szakot oktató intézmények között.

Farkas Katalin, a CEU rektorhelyettese elégedett az intézmény által elért eredménnyel, habár véleménye szerint ezek a rangsorok ritkán tükrözik a valóságot összetettségük miatt. Amerikai és magyar egyetemként fontos, hogy a nemzetközi tudományos életből kivegyék a részüket - mondta a rektorhelyettes.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 bibi 2011. október 25. 11:23

Az a legjobb egyetem ahol semmilyen alapdiszciplínát nem oktatnak.

Na, schön.

Információ
X