nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Vidám melegek
A gépi fordítás diszkrét bája

A gépi fordítók időnként nagyon vicces fordításokkal szolgálnak. Bizonyos esetekben könnyű a hiba okát megérteni, más esetekben törhetjük a fejünket.

nyest.hu | 2014. május 7.
|  

Az alábbiakban két orosz vonatkozású félrefordítást mutatunk be a Google fordítóból. A bakik más régóta közismertek a neten, de tudtunkkal a magyar közönség előtt még ismeretlenek.

Nagyon közeli barátok
Nagyon közeli barátok
Az egyik ilyen baki, hogy a три танкиста, три весёлых друга ‘három harckocsizó, három jó barát’ mondattöredéket (mely egyébként egy közismert háborús dal szövegében fordul elő) úgy fordítja, hogy a ’vidám’ jelentésű szó helyett a német fordításban a ’homoszexuális’ jelenik meg. A leiterjakab okát könnyű megérteni: a Google fordítója mindig angol nyelven keresztül fordít, és ez esetben nyilván a gay szón keresztül fordítja a kifejezést: ez eredetileg ’vidám’ jelentésű, de ma már inkább ’homoszexuális, meleg’ jelentésben használják. Az utóbbi jelenik meg a mondattanilag kevésbé sikeres magyar fordításban is.

Ennél nagyobb fejtörést okoz, hogy miért fordítja az angol Tears for Fears együttes nevét Szergej Snurov orosz rockzenész nevével.

A gépi fordítás diszkrét bája
A megoldás még várat magára, de úgy tűnik, a hiba ukránul és fehéroroszul is megjelenik, ráadásul itt a zenés neve ukrános, illetve beloruszos formában bukkan fel. Ha valakinek van tippje, miért, ne felejtse el jelezni!

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X