nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A földönkívüli élet jelei lehet, hogy mesterséges intelligenciától fognak származni

A földönkívüli élet jeleit kutató csillagászoknak ET helyett „érző gépeket” kellene keresniük – mondta Seth Shostak, az idegenek felkutatásával foglalkozó SETI intézet vezető csillagásza.

MTI | 2010. augusztus 24.
|  

A kutató szerint a Földön kívüli értelmes lények rádiós kommunikációját lehetővé tévő hírközlés-technológiai fejlődés és a mesterséges intelligencia (AI) kialakulása között viszonylag rövid idő telhet el, ezért a távoli csillagokban a Földhöz hasonló bolygókon túlra is ki kellene terjeszteni a keresést.

Az Acta Astronautica című űrhajózási szakfolyóiratában megjelent írásban Shostak kijelentette, hogy a kutatóknak nagyobb esélyük van arra, hogy a biológiai élet nyomai helyett mesterséges intelligenciára bukkannak.

A SETI-program tudósainak egy része már régóta azon vitatkozik, hogy vajon a természetnek sikerülhet-e létrehoznia a jelenleg ismert élővilágtól eltérő, más vegyületeken alapuló életet, ezért a keresett életforma talán egyáltalán nem hasonlít a földi élővilágra, és biológiailag sem olyan fejlett, mint a ma ismert világ.

Shostak szerint az evolúció viszonylag lassú, évezredekig tartó folyamatához képest a rádió feltalálását követő néhányszáz éven belül már megjelenhetnek a gondolkodó gépek. Ezt a fejlettségi szintet a Földön valószínűleg még ebben az évszázadban elérjük – hangsúlyozta a szakember.

John Elliott veterán SETI-kutató a BBC hírportának elmondta, hogy az idegenek felkutatásánál talán mégis az emberi civilizáció fejlődési szakaszai jelenthetnek jó kiindulási alapot. „Azonban az is bizonyos, hogy evolúciós szempontból mozgó célpontot keresünk” – tette hozzá Elliott.

A kutatók egyetértettek abban, hogy egy idegen, gondolkodó géptől származó üzenetet a biológiai létformákhoz viszonyítva sokkal nagyobb kihívás lenne megfejteni. Shostak szerint a mesterséges intelligenciát olyan helyen kellene keresni, ahol anyagból és energiából is bőven van utánpótlás, ezért a SETI teleszkópjait a csaknem forró, fiatal csillagok felé, vagy a galaxisok középpontjainak közelébe kellene fordítani.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 összetéveszthetetlen 2010. augusztus 27. 16:05

De hiszen ez nem igaz!

1 Lengyel 2010. augusztus 24. 18:41

A DNS eredett kell keresni. Az bizonyos, hogy nem az evolúcióban alakult ki, hiszen a DNS változik, de ez értelmezési kódrendszere állandó!

Információ
X