nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • idodav: "Magyarul tehát az úszótechnika és az úszó szám elnevezése nem különbözik." Ez azért nem t...
  2021. 01. 17, 23:10  A gyorsúszás is hungarikum?
 • Fülig James: @nudniq: azt hiszem, hogy Erdély átalakítása a dualizmus korában kezdődött, amikor elfogad...
  2021. 01. 16, 14:48  Százasak vagyunk?
 • nudniq: @nudniq: na, én is elkövettem egy-két pontatlanságot. Segesvárt csak a68-as megyésítéskor ...
  2021. 01. 15, 22:25  Százasak vagyunk?
 • nudniq: @mederi: @szigetva: nem kisebb eltérés volt a két alakulat között, hanem kb egy megyényi: ...
  2021. 01. 13, 02:59  Százasak vagyunk?
 • nudniq: @mederi: "vallásszabadságot biztosító Arany Bullára" XXIV. Hogy izmaeliták és zsidók tiszt...
  2021. 01. 13, 02:31  Százasak vagyunk?
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A finnugor világ hét csodáját keresik

Ön szerint mik a finnugor világ legnagyobb csodái? Szavazhat, vajon a magyar piros paprika vagy inkább a finn rénszarvas?

MTI | 2010. augusztus 4.
|  

A finnugor és szamojéd népek történelméhez, kultúrájához kapcsolódó jelentős természeti helyszíneket, emlékműveket és építményeket, tárgyakat, valamint a nyelvcsoporthoz tartozó közösségek létező vagy már elfeledett népszokásait, nemzeti ünnepeit a www.finugor.ru internetes címen lehet ajánlani.

„A kitüntető címre érdemes csodákat a nyelvcsoporthoz tartozókon kívül is bárki jelölhet. A kiírásban foglaltak ellenőrzésére oroszországi, magyar, finn és észt szakértők fogják értékelni az ajánlásokat” – tudatta Jurij Popov, a médiaközpont főszerkesztője az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Lehetőség szerint a fényképekkel, videókkal, és hangfelvételekkel kiegészített ajánlásokat szeptember 30-ig lehet benyújtani.
Ezt követően októberben és decemberben kétfordulós nyilvános szavazással választják ki a közérdeklődésre számot tartó nevezések legjobbjait és a kategóriánkénti 25 vagy még ennél is több jelölésből a Finnugor Világ 7 Csodája címre érdemes emlékeket.

A Finnugor Népek Világkongresszusát 1992 decemberében Sziktivkarban, az oroszországi Komi Köztársaság fővárosában hozták létre, azzal a céllal, hogy fejlessze és oltalmazza a világ több mint 20 finnugor népe nemzeti öntudatát, kultúráját és nyelvét, bővítse az együttműködést ezen népek között, segítse minden finnugor nép önrendelkezési jogának megvalósítását a nemzetközi normák és elvek alapján. Ezen a tanácskozáson fektették le az alapelveket, valamint hagyták jóvá a világ finnugor népeinek együttműködéséről szóló nyilatkozatot.

A 2000 decemberében, Helsinkiben rendezett konferencia eredményeként jött létre a Finnugor Médiaközpont, és a finugor.ru címen található honlap, amely a finnugor nyelvcsalád iránt érdeklődőket látja el orosz, finn, észt, magyar, komi, udmurt, mari, erza, moksa, vepsze, karjalai és lapp nyelvű anyagokkal.

A világon több mint 24 millió ember beszéli anyanyelvként a finnugor nyelvek valamelyikét. A legnagyobb lélekszámú finnugor népek a magyarok, a finnek, az észtek és a mordvinok.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X