nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A fejedelemnő megkoronázása

A hazánkban is ismert, 77 éves kanadai írónő, Alice Munro nyerte 2009-ben a Nemzetközi Booker-díjat.

nyest.hu | 2009. június 3.
|  

A Nemzetközi Booker-díjra 2009-ben tizennégy írót terjesztettek fel. Az illusztris társaság tagja volt többek között Mario Vargas Llosa perui író; a Ragtime című regény szerzője, az amerikai E. L. Doctorow; valamint a 2009-es Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége, az orosz írónő, Ljudmila Ulickaja is.

A Booker zsűrijének elnöke, a Pulitzer-díjas Jane Smily szerint az idén is roppant nehéz volt a választás, a győztes azonban „teljesen elvarázsolta" őket. „Az írásai szó szerint tökéletesek. Az írók csak pisloghatnak, amikor őt olvassák, annyira finoman és tűpontosan fogalmaz" – nyilatkozott Alice Munróról a The Guardiannek. Hozzátette: noha Munro szinte kizárólag novellákat ír, 30 oldalon olyan csodákra képes, amelyekre egyes regényírók egy egész könyvet szánnak.

Alice Munro röviden és boldogan csak ennyit mondott a hír hallatán: „teljes mértékben le vagyok nyűgözve és el vagyok ragadtatva".

A kanadai irodalom fejedelemasszonyának művei elsősorban novella alakban láttak napvilágot. Hősei főként hétköznapi sorsú lányok, asszonyok, akik hirtelen döntéshelyzetbe kényszerülnek. Írásaira mély gondolatiság, letisztultság és elfogulatlanság jellemző. Magyarországon több műve, pl. a nagyszerű, Szeret, nem szeret című novelláskötete és egyetlen regénye, az Asszonyok, lányok élete is megjelent. A legfrissebb kötete 2009 októberében jelenik meg, Too Much Happiness címmel.

Ms. Munro a harmadik, aki átveheti a nagy presztízzsel és 60 ezer font jutalommal járó, kétévente kiosztott elismerést. A két korábbi díjazott 2005-ban Ismail Kadare albán, 2007-ben pedig Chinua Achebe nigériai író volt. A díjat (a brit Booker-díj nemzetközi változatát) azért hozták létre, hogy a Brit Nemzetközösségen kívüli írókat is tudják jutalmazni – noha Alice Munro személyében a díj idén nemzetközösségi tagé lett.

A díjátadóra 2009. június 25-én, a dublini Trinity College-ban kerül sor.

 

Interjú Alice Munróval a YouTube-on

Információ
X