nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A Facebook szuahéliül is hódít

A Facebook mostantól szuahéli nyelven is elérhető. Ezzel a szájt mintegy 110 millió potenciális olvasóval gyarapszik, mivel Kelet- és Közép-Afrikában a szuahéli az egyik legelterjedtebb nyelv. A készítők a jövőben újabb afrikai nyelvekkel szeretnék bővíteni a kínálatot – adta hírül a BBC.

nyest.hu | 2009. június 15.
|  

Nem ez az első afrikai Facebook-nyelv: az afrikaans – 50 másik nyelv társaságában – már egy ideje szintén rendelkezésre áll. A szuahéli nyelvi verzióval Afrika déli része után a keleti és a középső területekről is újabb olvasók kerültek az oldal látogatói közé.

A szuahéli nyelvváltozat bevezetésének azonban nem csak látogatottsági okai voltak (noha lenyűgöző eredmény, hogy a megfigyelések szerint a béta-verzió bevezetése óta a kelet-afrikai felhasználók 60%-a a szuahéli fordítást használja). Symon Wanda, a projekt egyik elindítója szerint a fordítókat nyelvápolási és -megőrzési szándék is vezette: „ha megnézzük, a Facebook-felhasználók tetemes része nagyon fiatal. Ők a jövő.” A fiatalos tartalmak szuahéli nyelvre történő fordítása a nyelv jövőjének megőrzését szolgálja.

Az elemzők szerint a Facebook a közeljövőben az afrikai nyelvek közül még hausza és zulu nyelven lesz még olvasható.

Információ
X