nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
20. század: digitális fekete lyuk?
Mindenkinek joga van a digitalizált kulturális javakhoz

Az európai kultúrkincs jelentős része kétséges szerzői jogi státuszú, és ez akadályozza közzétételüket.

IT café, Dajkó Pál | 2011. március 12.
|  

Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális programjáért felelős alelnöke ma sajtóközleményt adott ki annak kapcsán, hogy a Reprográfiai Szervezetek Nemzetközi Szövetsége (International Federation of Reproduction Rights Organisations – IFRRO) elindított egy új projektet ARROW néven (Accessible Registries of Rights Information and Orphan Works towards Europeana - kb.: nyilvánosan hozzáférhető szerzői jogi és árvamű-adatbázis).

Az új kezdeményezés arra problémára keres választ, mely az európai szerzői jogi szabályozások többsége miatt a digitalizáció korszakában a közelmúltban folyamatosan gondokat okozott, nevezetesen az úgynevezett „árva művek” jogi státuszából adódó nehézségekre. Az árva mű terminust olyan alkotásokra használják, melyet még védene ugyan a szerzői jog, de szerzője, alkotója ismeretlen, ismeretlen helyen tartózkodik, láthatóan roppant nehéz vagy lehetetlen megtalálni a jogtulajdonost. Mivel a törvény a digitalizációt végzőt egyrészt kötelezi az engedélykérésre, a jogdíj megfizetésére, ugyanakkor a fentiek miatt ez majdhogynem megvalósíthatatlan, ezért ezek a tartalmak különleges helyzetben vannak, külön szabályozást igényelnek. Neelie Kroes már korábban, kinevezésekor is jelezte, hogy erre a problémára sürgős megoldást kell találni, és az ARROW kapcsán most kifejtette elképzeléseit.

Az alelnök asszony határozottan leszögezte, hogy kiemelt feladat az európai kultúrvagyon konvertálása digitális formába, de ez csak törvényesen, a felmerülő, a szerzői jogból adódó költségek megfizetése mellett lehetséges. De mindenképp szükséges lépni, mivel – ahogy fogalmazott – a védett művek nem kerülhetnek fel olyan adatbázisokba, mint például az Europeana, és így a digitális tudástárban lesz egy hatalmas „20. századi fekete lyuk”. Kroes szerint ezt semmiképp nem szabad hagyni.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X