nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A beloruszok és a vietnamiak
képviseletet kaptak Csehországban

A csehországi vietnamiak és beloruszok is bekapcsolódhatnak a nemzeti kisebbségeket érintő állami politika alakításába.

MTI | 2013. július 4.
|  

Hivatalos képviselőjük lesz a cseh kormány mellett működő kisebbségi tanácsban a Csehországban élő vietnamiaknak és fehéroroszoknak. Erről a cseh kormány döntött szerdai ülésén – közölte Monika Šimůnková, a kormány emberi jogi megbízottja az ülés utáni sajtóértekezleten. Mindkét kisebbség ezáltal hivatalos lehetőséget kap arra, hogy részt vegyen a kisebbségeket érintő törvények kidolgozásában, illetve véleményezze a kisebbségeket is érintő kormányzati intézkedéseket.

A cseh kormány mellett működő kisebbségi tanácsnak tanácsadó szerepe van, s jelenleg 32 tagja van. Ebből 18 személy a nemzeti kisebbségeket képviseli. A mintegy tízezer főt számláló magyar kisebbséget Rákóczi Anna, a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségének (CSMMSZ) elnöke képviseli a tanácsban. A tanácsban való hivatalos képviseletet már hosszabb ideje kérte a két kisebbség. Eddigi csak megfigyelői minőségben vehettek részt a kisebbségi tanács munkájában.

„A kisebbségi tanácsban való képviselet nem jelenti azt, hogy ezzel egy kisebbség jött volna létre, vagy hivatalosan el lett volna ismerve. A nemzeti kisebbségek léte objektív tény, amelyet az általános emberi jogok listája biztosít” – fejtette ki Šimůnková. „A tanácsban – amely a kormány tanácsadó testülete – való tagságnak köszönhetően azonban az adott kisebbség bekapcsolódhat a nemzeti kisebbségeket érintő állami politika alakításába” – húzta alá a kormány emberi jogi megbízottja.

Csehországban jelenleg 12 hivatalosan elismert nemzeti kisebbség van. A hatályos törvények szerint ezeknek stabil képviseletük van a kisebbségi tanácsban. Az államnak kötelessége támogatni ezeket a kisebbségi nyelveket és kultúrákat. Ha egy településen a kisebbségek aránya a lakosságon belül eléri a tíz százalékot, joguk van anyanyelvű feliratokat is kérni. A kisebbségeknek ugyanakkor joguk van anyanyelvükön érintkezni a hivatalokkal és a bíróságokkal.

A 2011-es népszámlálás szerint Csehországban mintegy 60 ezer vietnami állampolgár él, 40 ezren közülük hosszú lejáratú tartózkodási engedéllyel. Népszámláláskor a vietnami nemzetiséget 30 ezer személy vállalta. Évente mintegy 800 vietnami gyerek születik Csehországban. A csehországi fehéroroszok száma mintegy 4 ezer körül mozog, a magyarok száma pedig tízezer körül van.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X