nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A barátaink tesznek minket kövérré?

Az ismerősei teszik önt kövérré? Miattuk nem sikerül letenni a cigarettát? A laza kapcsolataink is nagyon fontosak: most ön is segítheti a kutatók munkáját!

nyest.hu | 2015. június 5.
|  

Egy túlsúlyos embernek családtagjai, de még barátai körében is magasabb a súlyproblémákkal küzdők aránya, mint a „normál” súlyú embernek – mutattak rá Nicholas A. Christakis és James H. Folwer amerikai szociológusok kutatásai.

Súly: ezt is a szociális hálózataink határozzák meg? Segítsen a kutatóknak a kérdőív kitöltésével!
Súly: ezt is a szociális hálózataink határozzák meg? Segítsen a kutatóknak a kérdőív kitöltésével!

A bennünket körülvevő szociális hálózatok meghatározhatják, hogy sikeres lesz-e a fogyókúránk, le tudjuk-e tenni a cigarettát. Mark Granovetter már a hetvenes években kimutatta, hogy az úgynevezett „gyenge kapcsolatok”, azaz nem túl mély ismertségek rendkívül fontosak az álláskeresés során, mivel a legtöbb pozícióra ilyen laza, informális ismertségeken keresztül találják meg az ideális jelöltet.

Vajon a párválasztást is képesek befolyásolni kapcsolati hálónk tagjai? Egy szülő, egy testvér vagy egy közeli barát szavára hallgatva megerősödhet egy kapcsolat, vagy akár szakításra is sor kerülhet? Olvasóink az Oxfordi Egyetem rövid kérdőívének kitöltésével segíthetnek közelebb jutni ezen kérdések megválaszolásához!


Milyen társat választanak az emberek egy rövid vagy egy hosszú távú párkapcsolathoz? Mely tényezők játszanak ebben szerepet? Mennyire számít az, hogy milyen a másik illata, haja, mozgása? És vajon a szociális háló milyen súllyal esik latba? Ezekre, és más hasonlóan izgalmas kérdésekre keresi a választ az Oxfordi Egyetem Kísérleti Pszichológia tanszékén folyó kutatás.

Már több korábbi kutatás is vizsgálta más-más összefüggésben a szociális háló hatását. Az Oxfordi Egyetem most a párválasztással kapcsolatban vizsgálja ezt. Ez a kutatás egy olyan nagyobb kutatóprojekt része, amely az egész emberi társadalom kapcsolatrendszerét próbálja újragondolni, értelmezni és megérteni új irányokból megközelítve, új aspektusokat és tényezőket figyelembe véve. A kérdőív nem túl hosszú, a kérdések izgalmasak a kitöltők számára is, és bár a kutatás teljesen anonim, lehetőség van arra, hogy egy emailben jelezzük, ha szeretnénk értesülni a kutatás eredményeiről.

A kutatás több nyelven fut, köztük magyarul is. Kérjük, segítsék a kutatók munkáját azzal, hogy kitöltik a kérdőívet és megosztják magyar anyanyelvű ismerőseik között is

Címkék: Társadalom, Kutatás
Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X