nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Telefüllentések
A 10 legjobb telefonos hazugság

Ön is füllentett már, ha utólag arról kérdezték, miért nem vette fel a telefont? Nos, ha igen, nincs ezzel egyedül. A briteknek kilencven százaléka be tud számolni olyan alkalomról, amikor utólag nem egészen helytálló kifogással magyarázta, hogy miért nem érték utol.

nyest.hu | 2010. május 25.
|  

Hajlamosabbak vagyunk nem felvenni a telefont, ha szeretteink hívnak, mint ha távoli ismerősök vagy idegenek keresnek bennünket – állítja egy friss felmérés. A britek körében végzett kutatás legalábbis azt bizonyítja, hogy tízből kilenc ember nem csupán hagyja kicsengeni a mobilját, hanem utólag még le is tagadja ezt – írja a Telegraph.

A 10 legjobb telefonos hazugság

A pszichológus szerint ez tulajdonképpen természetes: mivel ugyanis egyfajta íratlan szabályt rúgunk fel azzal, ha nem vesszük fel a telefont, kifogást keresünk – ezért próbáljuk füllentéssel megoldani a dolgot, magyarázza Dr. Ashley Weinberg. A leggyakoribb kifogások közé tartozik a „nem hallottam, hogy csörög”, az „épp vezettem”, de gyakran előfordul a „macskát etettem” és a „nem volt térerő” is. De olyan is van, aki hálószobai elfoglaltságot füllent, ha arról kérdezik, miért nem vette fel a telefont.

Sokan szeretnék azt a képet kialakítani magukról, hogy éjjel-nappal elérhetők, de valójában nem rajonganak érte, ha lépten-nyomon hívják őket – véli egy telefontársaság szóvivője. „Épp ezért mindannyian hajlamosak vagyunk füllenteni, ha ki kell mentenünk magunkat, amiért mégsem tudtak utolérni bennünket”– teszi hozzá.

Lássuk tehát azokat a legnépszerűbb kifogásokat, amelyek (legalábbis a briteknél…) nap mint nap elhangzanak:

  1. Nem hallottam a csörgést.
  2. Épp vezettem.
  3. Nem találtam a telefonom.
  4. Értekezleten voltam.
  5. Rossz gombot nyomtam meg.
  6. Épp fürdőszobában voltam.
  7. Nem ismertem fel a számot.
  8. Nem voltam beszédes kedvemben.
  9. Nem szeretem, ha valaki hallgatózik.
  10. Épp a hálószobában múlattam az időt…
Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X