nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @mederi: kiegészítés A hosszú magánhangzót megháromszorozva írom: A magyar nyelvben tovább...
  2023. 02. 04, 09:06  A mi latinunk
 • mederi: @bm: Szerintem a gond a kálcium szó ajánlott leírásával és kiejtésével az, hogy nem csak a...
  2023. 02. 04, 08:18  A mi latinunk
 • bm: @rofia: Ha végigolvastad volna a cikket, bölcs maradtál volna.
  2023. 02. 04, 00:14  A mi latinunk
 • mederi: @szigetva: Az ezer évvel ezelőtti tévedés a "gy" hang írását illetően nem éppen mulandó, r...
  2023. 02. 03, 18:12  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Abszolút tények nyilván nincsenek. A te hozzászólásaidra azonban a „jelen tudásun...
  2023. 02. 02, 10:55  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
3 és fél Mini

3 és fél Mini, működő Mini-motor és sok más érdekesség egy kétszintes kiállításon, amely a Mini Club Hungary megalakulásának 20. évfordulójára emlékezik a Közlekedési Múzeumban.

nyest.hu | 2015. január 17.
|  

A 20 éves a Mini Club Hungary című kiállítás a Közlekedési Múzeumban látható. Nem véletlen a helyszínválasztás: az egyesület 20 esztendővel ezelőtt, 1995 őszén a múzeumban tartotta alakuló gyűlését.

A kupolaterem központi terét teljesen kitölti az a galériás állványrendszer, amelynek az alján állnak az autók, az emeleten pedig a képes és szöveges tárlat látható. A klub jelenlegi elnökének muzeális minősített autóján kívül kiállítottak egy ritka Mini Pick Up kisáruszállítót és egy versenyautó-replikát is. Utóbbi az 1965-ös München-Bécs-Budapest Rallye győztes autójának mása. Nem mindennapi látvány ez a szöges gumikkal és speciális lámpasorral felszerelt ún. „Works” Mini Cooper.

3 és fél Mini
Forrás: Közlekedési Múzeum

A kakukktojás pedig a félbevágott Mini. A szervezők igyekeztek olyan interaktív elemet is becsempészni a kiállítás soraiba, ahol a látogatók egy kicsit belekóstolhatnak abba az életérzésbe, amit a Mini Club Hungary tagjai egy-egy találkozón átélhetnek. A fél Mini egyfajta moziszékként szolgál a minis utazás televíziós átéléséhez. A Miniket minden irányból 20 év alatt gyűjtött relikviák veszik körül. A találkozókon szervezett tájékozódási versenyek „rallye-táblái” és a találkozómatricákkal betelt oldalüvegek mellett díjak, kisautók és emléktárgyak igyekeznek bemutatni a szenvedélyes minizés szépségeit.

3 és fél Mini
Forrás: Közlekedési Múzeum

A kiállításra a klub tagjai egy több helyen megnyitott, a belső működést láthatóvá tevő bemutató Mini-motort készítettek és állítottak ki. Az indítógombot megnyomva mindenki megcsodálhatja a belső égésű motor lassított működését, a sebességváltó és a differenciálmű fogaskerekeit, a gyújtás kiosztását, a himbák és a szelepek mozgását. A kiállítás előre láthatólag március 1-ig lesz látható.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X