nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mondoga: @bloggerman77: Igen, azt írtam. De mi ebben a baszogatás? Megadtam helyetted egy linket. K...
  2019. 09. 22, 05:41  Hun‒ugor géntangó
 • bloggerman77: @mondoga: "Ha netán blogi elfelejtene válaszolni..." Ezt írtad, nem? Fejesnek írtad, de en...
  2019. 09. 21, 21:27  Hun‒ugor géntangó
 • mondoga: @bloggerman77: Tanulj meg olvasni, mielőtt kötözködni kezdesz! A Fejesnek címzett válaszom...
  2019. 09. 21, 20:19  Hun‒ugor géntangó
 • mondoga: @bloggerman77: Szállj le rólam, Fejes Lászlónak írtam, nem neked. (Pisa-teszt, óh :D)
  2019. 09. 21, 20:09  Hun‒ugor géntangó
 • Roland2: @Kincse Sz. Örs: Elfoglaltságaim miatt csak rövidebben tudok reagálni:az, hogy - nagyon - ...
  2019. 09. 21, 19:08  Anti-PC shaming
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hányan beszélik a szettut, a võruit és a mulgit?

A jövő év elején tartandó észtországi népszámláláson azt is felmérik, hogy hányan ismerik az észt nyelvjárásokat, illetve a korábban észt nyelvjárásnak tekintett nyelveket.

Fejes László | 2011. május 26.
|  

Ez lehetővé teszi, hogy pontosabb képett kapjunk a szettu, a võrui, a mulgi, a kihnui és a virui és néhány más nyelvváltozat beszélőinek számáról. Pillanatnyilag csak megközelítő értékek állnak rendelkezésre, mivel a korábbi felmérések csak a nyelvjárások elterjedésének hagyományos területeit vizsgálák, nem pedig Észtország teljes területét. Az erőteljes népmozgások következtében azonban e nyelvjárások beszélői ma az ország legkülönbözőbb területein élhetnek.

A szettu zászló
A szettu zászló
(Forrás: finugor.ru)

Egyes becslések szerint ma Észtországban 70 000 võrui és 10 000 szettu élhet. A többi nyelvváltozat beszélőinek száma még kevesebb lehet. Hogy a becslések mennyire pontosak, az csak a népszámlálás után derül ki.

A szettu és a võrui aktivisták szeretnék elérni, hogy Észtország írja alá A regionális vagy kisebbségi nyelvek európai kartáját. A július elsején életbe lépő nyelvtörvény vitája során volt arról szóló javaslat, hogy a szettu és a võrui kapjon önálló nyelvi státuszt, de a parlament ezt nem fogadta el. Ugyanakkor a törvény támogatja az észt nyelv területi változatait: ebben a formában kap támogatást a szettu és a võrui is. Mart Nutt, az észt parlament finnugor népek támogatásával foglalkozó bizottságának elnöke szerint az észtországi nyelvészek a szettut és a võruit észt nyelvjárásoknak tartják.

Võru tartomány és Szettuföld võrui nyelvű térképen
Võru tartomány és Szettuföld võrui nyelvű térképen
(Forrás: finugor.ru)

„Vannak Észtországban aktivisták, akik egyes nyelvjárásoknak önálló nyelvi státuszt szeretnének adni. Szerintem ennek hátterében a pénz áll. A regionális nyelvváltozatok akkor számíthatnak állami támogatásra, ha Észtország elfogadja A regionális vagy kisebbségi nyelvek európai kartáját, és ha a szettut és a võruit önálló nyelvnek ismerik el. A karta hatálya nem terjed ki a nyelvjárásokra. Persze a szettu és a võrui nyelvi státuszának elismerése nem jelent semmiféle veszélyt az észt nyelvre nézve”.

Az észt népszámlálás december 31-én kezdődik és március 13-án ér véget. Az első hónapban folyik az e-népszámlálás, amikor Észtország állandó lakosai az interneten keresztül tölthetik ki a kérdőíveket. A népszámlálási biztosok csak azokat fogják személyesen megkeresni, akik az internetes népszámlálásban nem vesznek részt.

Forrás

Сколько людей в Эстонии говорят на сету, выру и мульги?

Активисты выруского и сетуского диалектов эстонского языка мечтают о принятии Эстонией Хартии региональных языков

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X