nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Zabot hegyezni tilos

90 éve ellenére Salinger még mindig aktív. Ha a művészetben nem is, a bíróságon annál inkább. Így sikeresen megakadályozta, hogy trónkövetelője, egy J. D. California álnéven író svéd fiatalember kiadhassa a „Zabhegyező” folytatásaként beharangozott regényét az Egyesült Államokban. A „60 Years Later: Coming Through the Rye” című munka már megjelent Nagy-Britanniában.

nyest.hu | 2009. július 3.
|  

Fredrik Colting, a Zabhegyező folytatását elkészítő, 34 éves svéd fiatalember egészen biztosan nem erre számított, mikor a nagy példakép, Salinger előtt tisztelegve megírta a 60 Years Later: Coming Through the Rye című regényét. Pedig az valódi stílusbravúr: mind tartalmában, mind fordulataiban és világlátásában hűen követi a 60 évvel korábban megjelent kultművet.

A manhattani bíróság, akihez az öreg mester jogorvoslatért fordult, pontosan ezek miatt tiltotta meg a regény megjelenését – sőt, nemcsak a megjelenést, hanem a hirdetést és terjesztést is.

A döntéshozó bírónő, Deborah A. Batts 37 oldalon át magyarázta a meghozott ítéletet, amelyben több fontos érven is nyugodott: a könyv elbeszélésmódja „nagymértékben tükrözi a Zabhegyezőét”, az eredeti mű szerzőjét, Salingert pedig „jóvátehetetlen kár” érné, ha a könyv megjelenne az USA-ban.

A svéd író ügyvédjei azzal védekeztek, hogy nem folytatásról, hanem az eredeti mű bíráló paródiájáról van szó, ami semmilyen törvényt, így a szerzői jogokat sem sérti. A bíróság azzal utasította el az érvelést, hogy nem tekinthető paródiának az a mű, ami „ugyanarról szól, csak közben megöregedett a közösség és a szereplők is”.

Az ítélet természetesen felháborította a svéd szerzőt, aki e-mailben írt a The New York Timesnak: „nagyon dühít a meghozott ítélet. Tartsanak tudatlannak, de azt hittem, hogy az Egyesült Államokban bármi valószínűbb, mint hogy betiltsanak egy könyvet”.

A történtek nemcsak őt, hanem a kiadót is érzékenyen érintették, és természetesen fellebbezni fognak ellene. „Másodfokon nekünk adnak majd igazat, és így az amerikai olvasók is megismerhetik a regényt idén ősszel” – nyilatkozta Aaron Silverman, a könyv amerikai terjesztőjének, az SCB Distributors Inc.-nek a képviseletében.

A zabhegyezés tehát a bíróságon folytatódik.

Információ
X