nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @mederi: kiegészítés A hosszú magánhangzót megháromszorozva írom: A magyar nyelvben tovább...
  2023. 02. 04, 09:06  A mi latinunk
 • mederi: @bm: Szerintem a gond a kálcium szó ajánlott leírásával és kiejtésével az, hogy nem csak a...
  2023. 02. 04, 08:18  A mi latinunk
 • bm: @rofia: Ha végigolvastad volna a cikket, bölcs maradtál volna.
  2023. 02. 04, 00:14  A mi latinunk
 • mederi: @szigetva: Az ezer évvel ezelőtti tévedés a "gy" hang írását illetően nem éppen mulandó, r...
  2023. 02. 03, 18:12  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Abszolút tények nyilván nincsenek. A te hozzászólásaidra azonban a „jelen tudásun...
  2023. 02. 02, 10:55  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Wales: vasfüggöny a hírszolgáltatásban?

Betegeskedik az ITV, Wales kettes számú hírszolgáltatója. Az a veszély fenyeget, hogy angolul csak a BBC szolgáltat majd híreket.

nyest.hu | 2009. július 22.
|  

Félreverték a harangokat Walesben: a gyengélkedő ITV 2009-ben már csak négy órára elegendő országos hírműsort gyárt majd, ami azt jelenti, hogy angol nyelven csak a BBC szolgáltat majd híreket a szigetország nyugati felében – számolt be róla a BBC. A walesi ügyekkel foglalkozó brit parlamenti bizottság különjelentésben számolt be a – tájékoztatás szabadságát az egyik legfontosabb értéknek vélő brit közvélemény szempontjából – elkeserítő helyzetről.

„Ez a kelet-európai kommunista rendszerekre volt utoljára igaz” – jelentette ki Rhodri Williams, a brit elektronikus sajtót szabályozó testület, az Ofcom igazgatója.

Nem csupán a hírműsorok vannak kitéve az egyoldalúság veszélyeinek: helyi gyártású zenei programok, játékfilmek és szórakoztató műsorok előállításával is csupán a BBC foglalkozik majd a hárommillió lakosú országban. A helyzetet tovább árnyalja, hogy az angol anyanyelvű walesi gyerekek számára már most is korlátozott a választék.

A biztosítékot ugyanakkor a hírműsorok egyoldalúsága veri ki. A bizottsági jelentés a választék hiányának tudja be, hogy már most is silány minőségűek a politikai tudósítások, és ez a helyzet a jövőben csak rosszabbodhat. A jelentés megállapítja, hogy a politikai kérdésekről szóló beszámolók Walesben mind a BBC, mind az ITV tálalásában aránylag gyenge színvonalúak.  Williams szerint a kérdés megoldása sürgős, mivel az ennyire egyoldalú tájékoztatás a letűnt kelet-európai kommunista rendszerek tájékoztatás-politikájához hasonlatos. A hírforrások választéka a demokratikus társadalom alapvető összetevője – állapítja meg a jelentés.

Információ
X