nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Visszavonulóban az európai multikulturalizmus

Nicolas Sarkozy szerint a multikulturalizmus kudarcot vallott Európában és Franciaországban egyaránt.

MTI | 2011. február 11.
|  

„Igen, kudarcot vallott. A demokráciáinkban túl sokat aggódtunk az újonnan érkezők identitása miatt, és nem eleget azon ország identitása miatt, amely befogadta őket” – válaszolta a francia elnök a TF1 francia kereskedelmi televízió csütörtök esti élő tv-műsorában egy internetezőnek a multikulturalizmust érintő kérdésére, amelyet a műsorvezető ismertetett.

Sarkozy ezzel követte Angela Merkel német kancellárt és David Cameron brit miniszterelnököt, akik a közelmúltban azon véleményüknek adtak hangot, hogy a multikulturalizmus megbukott.

„Nem akarunk egy olyan társadalmat, amelyben a közösségek egymás mellett léteznek. Ha valaki Franciaországba jön, az el kell, hogy fogadja, hogy beleolvad egyetlen közösségbe, mégpedig a nemzeti közösségbe. Ha ezt nem fogadja el, akkor ne jöjjön Franciaországba (élni)” – hangsúlyozta a francia elnök. Hozzátette: „Ha mindenkit befogadunk, a bevándorlási rendszerünk szétrobban”.

Az iszlám társadalmi helyét firtató nézői kérdésre az államfő elmondta: „Biztosítani kell, hogy muzulmán honfitársaink gyakorolhassák vallásukat, mint bármely más vallású honfitársunk, de csak franciaországi iszlámról lehet szó és nem valamilyen iszlámról Franciaországban – fogalmazott Sarkozy.

„Nem akarjuk, hogy Franciaországban kihívóan az utcán imádkozzanak, de az természetese, hogy legyenek mecsetek ... Az imádkozás senkit nem sért, de nem kérünk az agresszív hittérítésből” – fűzte hozzá az elnök.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X