nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szlovák nyelvtörvény
„Verbális köldökzsinór” avagy hogy lesz a rapből nyelvpolitika

Hozzászólt már nyelvész, politikus, vehemens vitatkozó és higgadt cinikus, hozzáértő és laikus - miért maradna ki a zenész? Főleg akkor, ha olyan „megmondós” műfajról van szó, mint a rap.

nyest.hu | 2009. október 8.
|  

A nyelvtörvény-vita hevében az egyik legismertebb magyar rapper, Sub Bass Monster (alias Máté Szabolcs) fogta magát, és úgy mellesleg írt egy számot a szlovák nyelvtörvényről. Első hallásra ugyan meglepően hangozhat ez a kérdéskör mint rapszöveg-téma, de a szám minden kétséget kizáróan célba talált. Olyannyira, hogy maga a szerző is meglepődött a sikeren. „Én nem gondoltam azt, hogy ilyen jól sikerül a dolog, hogy így megérinti az embereket ez az egész” – nyilatkozta a Duna TV-nek Sub Bass Monster.

A szöveg – ez viszont nem meglepő a rap műfajában – igencsak szókimondó állásfoglalás:

Hé, mister Slota, jobban figyeljen oda
mit csinál, ne legyen ostoba.
Az anyanyelv az mindenkinek szíve joga (...)”.

És bár a nyelvészek valószínűleg kissé egysíkúnak ítélnék meg a magyar rapper kijelentéseit, a műfaj egyik legnépszerűbb magyar képviselője kétségkívül fülbemászó számot készített. Az már más kérdés, hogy egy-egy ilyen szám vajon feszültséget kelt vagy vezet le. Politikailag korrektül ugyanis azonnal elkezdhetünk hadonászni, hogy az így is paprikás hangulaton csak ront egy skandálható gúnyszöveg. Csakhogy, mondja Sub Bass Monster, a cél egyáltalán nem ez. „El lehet ezt vinni ilyen irányba, hogy a nyelvtörvény felháborító. Én inkább azt mondom, hogy elítélendő. De ez a dal nem azért született, hogy indulatokat gerjesszünk. Hanem pont azért, hogy a kérdést intelligens ember módjára lehessen lerendezni.”

A gesztusként készült szám sikere végigkövethető a Youtube oldalán is. Alighogy felkerült a weboldalra a videó, már meg is született hozzá a felirat – angolul, szlovákul. Jó kérdés persze, hányan nézegetik Szlovákiában a reggeli kávé mellett vagy az ebédszünetben, és hányan bólogatnak rá elismerően.

Mista’ Slota aligha.

Információ
X