nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szása
Vélhetően vízbe fulladt a másfél év körüli borjú

Sárral eltömődött orrjáratai erről tanúskodnak.
Érintetlenek a végtagjai.

MTI | 2015. szeptember 13.
|  

A feltételezettnél lényegesen idősebb, 34 ezer éves Szása, az egyetlen ismert gyapjasorrszarvú-borjú, amelynek maradványait tavaly szeptemberben fedezték fel Jakutföldön. A gyapjas orrszarvú (Coelodonta antiquitatis) mintegy 350 ezer éve jelent meg a pleisztocén kori Eurázsiában és az utolsó jégkorszak végén, körülbelül tízezer éve halt ki.

Szása nemcsak az egyetlen ismert gyapjas orrszarvúborjú, hanem a legjobb állapotban fennmaradt egyed is: csaknem teljes épségben megőrződött a bőre, a világosszürke gyapja, érintetlenek a végtagjai. Megőrződött a feje, fennmaradtak a kis orrszarvú fülei, szemei, s nyelve – olvasható a The Siberian Times angol nyelvű orosz lap online kiadásában.

Az első vizsgálatok alapján azt feltételezték, hogy a lelet „mindössze” tízezer éves, ám az elmúlt évben elvégzett kormeghatározás megállapította, hogy Szása 34 ezer évvel ezelőtt élt. A másfél év körüli borjú vélhetően vízbe fulladt, erről tanúskodnak a sárral eltömődött orrjáratai, ám mint a vizsgálatokat irányító Albert Protopopov, az Orosz Tudományos Akadémia szibériai tagozatának kutatója rámutat, az ilyen nagy testű állatok kicsinyei között igen alacsony volt a halálozás. „Megpróbáljuk kideríteni, hogy valójában miért pusztult el a borjú” – fogalmazott a paleontológus.

Az orosz tudós a lelettel kapcsolatban kiemelte, hogy a gyapjas orrszarvúakról kevesebbet tudnak, mint a mamutokról, még kevesebb ismerettel rendelkeznek a borjakról. „Reményeink szerint Szása segítségével sok kérdésünkre választ kaphatunk, hiszen eddig az orrszarvúbébik egyetlen fogát sem tanulmányozhattuk, most pedig egy épségben fennmaradt koponya és a megőrződött lágyszövetek is a rendelkezésünkre állnak” – emelte ki Albert Protopopov.

További információval szolgálhatnak a DNS-vizsgálatok, amelyeket a Santa Cruz-i Kaliforniai Egyetem tudósai végeznek majd el. „Összevethetjük a gyapjas orrszarvúak DNS-ét a ma élő rinocéroszokéval, hogy megismerjük a jelenkori fajok evolúcióját” – vázolta az elképzeléseket az orosz paleontológus.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X