nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Fasizmussal vádolják a kárpátaljai magyar egyházmegyét

Nemzetiségi és felekezetközi ellentétek szításával vádolja egy ukrán nacionalista politikus a Munkácsi Görög Katolikus Egyházmegyét Bendász István kárpátaljai görög katolikus lelkész szovjet lágerélményeiről szóló könyvének terjesztése miatt.

Varga Béla, MTI | 2009. május 7.
|  

Sztepan Hmarának, az Ukrán Néppárt (UNP) vezetőségi tagjának haragját a szovjet hatóságok által 1949-ben koncepciós perben 25 évre elítélt Bendász Öt év a szögesdrót mögött: egy kárpátaljai pap a Gulag munkatáboraiban című könyve váltotta ki.

Hmara szerint az 1991-ben elhunyt szerző megvetően ír az ukrán népről: műveletleneknek, egoistáknak tünteti fel az ukránokat, azt állítva, hogy függetlenségi mozgalmaik résztvevőinek mintegy 90 százaléka áruló volt. „Ezzel ismét ki akarják játszani Kárpátalján a magyar fasizmus kártyáját” – idézte csütörtökön a politikust a lembergi (lvivi) zaxid.net internetes hírportál, az UNP ungvári városi szervezetének sajtószolgálatára hivatkozva.

Hmara állítását arra alapozza, hogy Bendász eredetileg 1991-ben, Kárpátalján megjelent visszaemlékezéseit 2000-ben Magyarországon adták ki újra, s e mögött szerinte ukránellenes erők állhatnak. A könyv ukrán fordításának mostani megjelentetését provokációnak tekinti, amely a független kárpátaljai ukrán állam elnöke, Avgusztin Volosin emlékének befeketítésére irányul. A politikus nem zárta ki, hogy pártja egyházi bírósághoz és Lubomir Huzar egyházfőhöz fordul a Munkácsi Görög Katolikus Egyházmegye támogatásával kiadott mű ügyében.

„Ez a magyar fasiszta szellemben íródott könyv leplezetlenül állít elferdített és hamis tényeket az ukrán népről, az Ukrán Görög Katolikus Egyház háború alatti tevékenységéről, s mivel árt az egységes önálló ukrán egyház létrehozására irányuló törekvéseknek, megálljt kell neki parancsolni” – nyilatkozta az ukrán politikus.

 

Információ
X