nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @Fülig James: 18 Kiegészítés a válaszomhoz. -Megnéztem a linket, de az nem az ural szó ere...
  2022. 11. 29, 10:54  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: 18 Az idéző jelben lévő kérdő mondatrészt magából a cikkből idéztem, de nem ...
  2022. 11. 28, 21:55  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @Fülig James: Alighanem itt arról lehet szó, hogy az obi-ugor összeesküvés végül, a 18. sz...
  2022. 11. 26, 11:19  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Azt a reményt mederi pénzéből finanszírozzák, csak ő nem tud róla.
  2022. 11. 26, 11:12  Urál‒Altaj
 • szigetva: @Fülig James: A remény hal meg utoljára.
  2022. 11. 26, 11:06  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Fasizmussal vádolják a kárpátaljai magyar egyházmegyét

Nemzetiségi és felekezetközi ellentétek szításával vádolja egy ukrán nacionalista politikus a Munkácsi Görög Katolikus Egyházmegyét Bendász István kárpátaljai görög katolikus lelkész szovjet lágerélményeiről szóló könyvének terjesztése miatt.

Varga Béla, MTI | 2009. május 7.
|  

Sztepan Hmarának, az Ukrán Néppárt (UNP) vezetőségi tagjának haragját a szovjet hatóságok által 1949-ben koncepciós perben 25 évre elítélt Bendász Öt év a szögesdrót mögött: egy kárpátaljai pap a Gulag munkatáboraiban című könyve váltotta ki.

Hmara szerint az 1991-ben elhunyt szerző megvetően ír az ukrán népről: műveletleneknek, egoistáknak tünteti fel az ukránokat, azt állítva, hogy függetlenségi mozgalmaik résztvevőinek mintegy 90 százaléka áruló volt. „Ezzel ismét ki akarják játszani Kárpátalján a magyar fasizmus kártyáját” – idézte csütörtökön a politikust a lembergi (lvivi) zaxid.net internetes hírportál, az UNP ungvári városi szervezetének sajtószolgálatára hivatkozva.

Hmara állítását arra alapozza, hogy Bendász eredetileg 1991-ben, Kárpátalján megjelent visszaemlékezéseit 2000-ben Magyarországon adták ki újra, s e mögött szerinte ukránellenes erők állhatnak. A könyv ukrán fordításának mostani megjelentetését provokációnak tekinti, amely a független kárpátaljai ukrán állam elnöke, Avgusztin Volosin emlékének befeketítésére irányul. A politikus nem zárta ki, hogy pártja egyházi bírósághoz és Lubomir Huzar egyházfőhöz fordul a Munkácsi Görög Katolikus Egyházmegye támogatásával kiadott mű ügyében.

„Ez a magyar fasiszta szellemben íródott könyv leplezetlenül állít elferdített és hamis tényeket az ukrán népről, az Ukrán Görög Katolikus Egyház háború alatti tevékenységéről, s mivel árt az egységes önálló ukrán egyház létrehozására irányuló törekvéseknek, megálljt kell neki parancsolni” – nyilatkozta az ukrán politikus.

 

Információ
X