nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Újabb elutasítás a marosvásárhelyi egyetemről

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) szenátusa újból elutasította az egyetem magyar oktatóinak, valamint a román oktatási minisztériumnak azt a kérését, hogy önálló magyar intézetek alakulhassanak meg a felsőoktatási intézményben – jelentette ki az MTI-nek csütörtökön Brassai Attila, az egyetem tanszékvezető tanára.

MTI | 2011. november 4.
|  

Brassai szerint a Pécsi Tudományegyetem és a Semmelweis Egyetem pontos listát küldött a marosvásárhelyi felsőoktatási intézménynek arról, hogy mely magyar professzorok vállalják ideiglenesen a tanítást az erdélyi egyetemen azért, hogy az oktatói hiánnyal küszködő magyar nyelvű képzés megfelelhessen a romániai akkreditációs követelményeknek. Az egyetemi szenátus ennek ellenére sem volt hajlandó érdemben tárgyalni a magyar intézetekről – fűzte hozzá Brassai.

Az egyetem legfőbb döntéshozó testülete azt követően kényszerült újból napirendre tűzni a nyáron elfogadott új egyetemi charta módosítását, hogy a román oktatási minisztérium október elején átiratban kérte fel az intézményt, érvényesítse maradéktalanul multikulturális jellegét az egyetem működését szabályozó dokumentumban. Az új román oktatási törvény szerint ugyanis önálló magyar intézeteknek kell megalakulniuk a multikulturális egyetemeken, és ebbe a kategóriába tartozik a MOGYE is.

A kétharmados arányban román oktatók által alkotott szenátus azonban csak apró részleteket módosított a nyáron elfogadott chartában, és elvetette a magyar intézetek létrehozására vonatkozó minisztériumi kérést.

Brassai szerint a szenátus román oktatói időhiányra hivatkozva nem voltak hajlandók meghallgatni magyar kollégáikat, miként teljesíthetnék a magyar intézetek az akkreditációs feltételeket. Egy héttel ezelőtt ugyanis a román oktatók kérésére vállalták a magyar tanárok egy részletes terv kidolgozását, amelyben konkrétan megnevezik az önálló magyar egyetemi struktúrában oktató professzorokat.

Brassai szerint a két magyarországi egyetem segítségével a magyar intézetek megközelítenék az állások betöltésének százszázalékos arányát, amivel jóval túlhaladnák a román akkreditációs törvény által megkövetelt 70 százalékos arányt. Mint mondta, jelenleg a MOGYE a román és a romániai magyar oktatókkal együtt is csak 65 százalékos arányt teljesít.

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke egy nappal korábban úgy vélte, hogy amennyiben a MOGYE szenátusa továbbra is elutasítja a magyar intézetek létrehozását, az oktatási minisztériumnak meg kell vonnia az állami támogatást az intézménytől, hiszen az érvényes charta nélkül, „illegálisan” működik.     Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke csütörtökön közleményben szolidaritását fejezte ki az egyetem magyar oktatóival és hallgatóival, és élesen bírálta az RMDSZ-t amiatt,  hogy kormányzati pozíciója ellenére sem „szerzett érvényt az anyanyelvű oktatáshoz való jognak”.

A marosvásárhelyi orvosi egyetem „lassan a törvényen kívül kerül”

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) „lassan a törvényen kívül kerül” azáltal, hogy nincs érvényes egyetemi chartája – jelentette ki csütörtökön az MTI-nek Markó Béla oktatásért felelős romániai miniszterelnök-helyettes.

A miniszterelnök-helyettes azt követően nyilatkozott az MTI-nek, hogy egy nappal korábban a MOGYE román többségű szenátusa újból elutasította a bukaresti oktatási minisztériumnak és az egyetem magyar oktatóinak kérését az önálló magyar intézetek megalakulása ügyében.

Markó szerint az egyetem továbbra sem tartja tiszteletben a román oktatási törvényt, és szerinte a szaktárca így nem fogadhatja el az intézmény – pusztán apró részletekben módosított – működési szabályzatát. Hozzátette: ma már elfogadhatatlan számára, hogy a román oktatási minisztérium láthatóan fél határozottan fellépni, és nem mer a rendelkezésére álló eszközökkel élni.

Kifejtette: az egyetemnek – akárcsak a többi romániai felsőoktatási intézménynek – a napi munkában különböző minisztériumi jóváhagyásokra van szüksége, ezért a szaktárcának határozottan ki kellene nyilvánítania, hogy nem támogatja a MOGYE különböző igényeit, kéréseit, ha nem tartja tiszteletben a törvényt.

Markó hangsúlyozta: nem kellene idejutni, mert ezt megsínylik a diákok és az oktatók, ezért jó lenne, ha a MOGYE román oktatói rájönnek arra, hogy időnként kompromisszumot kell kötni.

Rámutatott: a MOGYE ügye politikai kérdéssé vált, hiszen úgy ahogy az RMDSZ támogatja a magyar oktatók igényeit, úgy a román oktatók mögé felsorakoztak a román pártok is.

Markó elmondta: a MOGYE kapcsán saját koalíciós partnereiben sem bízik, ezért – mint mondta – előbb-utóbb a kormánykoalíció napirendjére kerül a MOGYE, valamint általában az új oktatási törvény alkalmazása. Ez utóbbi ütemével ugyanis Markó elégedetlen, hiszen számos határidőt túllépett a minisztérium, több területen nem tudta életbe léptetni a jogszabályt, amely elsősorban az RMDSZ jóvoltából született meg – fűzte hozzá.

„Nem tudom elfogadni, hogy van egy jó oktatási törvény, amelynek alkalmazásért most állóháborúba kell keveredni, ahelyett hogy az új lendületet adott volna a romániai és ezen belül a romániai magyar oktatásnak” – mondta Markó Béla.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X