nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Teljes patthelyzet alakult ki Marosvásárhelyen

Újból elutasította a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) román többségű szenátusa a magyar intézetek megalakulását – közölte csütörtökön az MTI-vel Brassai Attila, az egyetem oktatója.

MTI | 2011. december 15.
|  

A román oktatási minisztérium december elején másodszor szólította fel átiratban az egyetem szenátusát, hogy a felsőoktatási intézmény tartsa tiszteletben az oktatási törvény, multikulturális egyetemekre vonatkozó előírásait. A román szaktárca a magyar intézetek (főtanszékek) megalapítását kérte, ami szavatolná a magyar nyelvű oktatás önálló tagozatba szerveződését. A magyar oktatóknak jelenleg nincs semmilyen önálló döntési jogkörük.

Brassai szerint az egyetem szenátusa ismét jelentéktelen pontban hajtott végre kisebb módosítást a nyáron elfogadott egyetemi chartában. Az oktatási törvény magyar intézetek létrehozását előíró 135. cikkelyének alkalmazását azonban elutasította arra hivatkozva, hogy az egyetemi autonómia jegyében a minisztérium nem kényszerítheti erre az egyetemet. „Teljes patthelyzet alakult ki” – mondta Brassai, utalva arra, hogy az egyetem már a második minisztériumi felszólítást utasította vissza.

Az egyetemi oktató közölte: a román oktatók által preferált vegyes intézetekben már lezajlott a választás. A mintegy 150 magyar oktató testületileg távolmaradt ettől a belső megmérettetéstől, mivel törvénytelennek tartják az egyetem jelenlegi szerkezeti felépítését, valamint az azt szentesítő egyetemi chartát.

Brassai szerint csak három magyar oktató fogadott el alacsonyabb tisztségeket a belső választáson, megszegve ezáltal a magyar tanároknak a választások bojkottálására vonatkozó állásfoglalását, amit korábban ők maguk is aláírtak.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X