nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Új szótárak a „gyémánt országának”

Sierra Leone neve régebben gyakran szerepelt a hírekben a többéves polgárháború miatt, mások a Véres Gyémánt című DiCaprio-filmből ismerhetik. Az ország két nyelvének is elkészült az első szótára.

nyest.hu | 2010. július 19.
|  

Sierra Leone még az afrikai országok között is különösen szegénynek és brutálisan véres történelműnek számít. A 90-es éveket teljesen beárnyékolta egy tíz éven át tartó polgárháború, mely a Leonardo DiCaprio főszereplésével készült Véres Gyémánt című film hátterét is képezi.

Gyémántmosás Sierra Leonéban
Gyémántmosás Sierra Leonéban
(Forrás: wikimedia commons)

A 6 és fél milliós ország hivatalos nyelve az angol, de a lakosság 97 százaléka valójában a krio nyelvet használja a mindennapi életben, ami egy angol alapú kreol nyelv. Az egyik legnagyobb helyi nyelv a temne, mely a lakosság egy harmadának anyanyelve. E két nyelvnek készítette el az első szótárait az ország egyik, ma már Kanadában élő nyelvésze – számol be a hírről Sierra Leone egyik hírportálja.

A Sierra Leonéban dúló polgárháború végül az ENSZ békefenntartóinak közreműködésével ért véget. Az ENSZ békefenntartói között szerepeltek bangladesi katonák is, akikhez egy érdekes diplomáciai hír is tartozik. Az 5300 bangladesi munkájának elismeréseként ugyanis 2002-ben „hivatalos nyelvvé” tette a bengálit az ország akkori elnöke.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X