nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Új fronton támadják a terrorizmust

A mérsékelt iszlámot képviselő egyiptomi Azhari műholdas tévéadó az arab mellett négy további nyelven fog sugározni.

nyest.hu | 2010. június 7.
|  

Az iszlám terrorizmus ellen nemcsak gépfegyverrel és rakétákkal küzdenek, hanem a nyelvvel is. Többek között az afgán és pakisztáni közönséget célozza meg az a mérsékelt iszlámot képviselő egyiptomi Azhari műholdas tévéadó, amely új angol, francia, urdu és pastu nyelvű adásokat is indít – az utóbbi két nyelvet ugyanis Pakisztánban és Afganisztánban beszélik nagy számban, és ott hivatalos nyelvek.

Az Azhari televízióadó nyelvbővítésről szóló bejelentésében nyíltan kimondja: célja a hírek mérsékelt iszlám értelmezésének eljuttatása minél több emberhez – derül ki a Reuters beszámolójából. Az Azhari televízió a kairói Azhar egyetemhez kötődik, amit i.sz. 970-ben alapítottak, közvetlenül az arab hódítást követő évben, és a szunni iszlám világ egyik legfontosabb egyetemeként tartják számon.

Az egyetem vezetőjét az egyiptomi kormány nevezi ki, ezért sem meglepő, hogy a tévéadó is az egyiptomi kormány hivatalos, mérsékelt iszlám politikáját támogatja a vallási radikalizmussal szemben. Az arab mellé csatlakozó négy nyelven a programok 325 millió embert fognak elérni Európában, a Közép-Keleten és Ázsiában.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X