nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Új EU-irányelv az okostelefonokért

Az Európai Unió az idők szavára hallgatva újraosztja a mobiltelefon-frekvenciákat, így kedvez az új technológiáknak – írja az EurActive.com.

nyest.hu | 2009. július 29.
|  

Az EU megfelelő szervezetei a héten döntöttek az európai mobiltelefon-frekvenciák újraosztásáról. Az úgynevezett „GSM-irányelv” módosítását már tavaly javasolta az Európai Bizottság, az Európa Parlament azonban csak most hagyta jóvá. Az új jogszabály októbertől lép hatályba.

A tervezet szerint az eddig kizárólag csak a GSM-technológiának kedvező frekvenciakiosztás, amely 900 MHz-es és az 1800 MHz-es sávot kizárólag a GSM-technológiát alkalmazó mobilszolgáltatók számára tartotta fenn, a jövőben a 3G-s és 4G-s okostelefonokat is figyelembe veszi. Ezek az újabb generációs telefonok UMTS-technológiával működnek, és szélessávú kapcsolatot igényelnek, a hatókörük azonban jóval kisebb a GSM-alapú telefonokénál. Ezért fordulhat elő, hogy a nagyvárosokban, ahol megvannak az UMTS-technológia által igényelt feltételek, a telefonok megfelelően működnek, vidéken vagy a világtól távol elő helyeken azonban jóformán használhatatlanok.

A GSM-irányelv eredetileg 1987-ben lépett életbe, és nagyban segítette a GSM-szabvány elterjedését Európa-szerte. A technológia hatalmas sikert aratott a kontinensen: mára 95%-os lefedettséggel rendelkezik, és 120%-ra növelte a mobiltelefon-ellátottságot – azaz Európában több a mobilkészülék, mint az ember. Napjainkra azonban elavultnak tekinthető.

Az új generációs UMTS-technológia kihasználtsága jelenleg 60%, a területi lefedettsége azonban igen csekély. A technológiát mintegy 90 millió ember használja csak az EU-ban. Az okostelefon-felhasználók aránya Ausztriában, az Egyesült Királyságban, Olaszországban és Svédországban a legmagasabb: meghaladja a mobil-előfizetők 20%-át.

Az új jogszabály párhuzamosítja a két rendszert, azaz meghagyja a frekvenciákat a GSM-alapú készülékek számára, de használatukat az okostelefonok számára is lehetővé teszi. A megoldás azért lehetséges, mert az UMTS bizonyíthatóan kompatibilis a GSM-technológiával. A frekvenciákat idővel azonban akár más technológiák is igénybe vehetik majd – az ésszerűség határain belül.

Az EU az intézkedéstől a mobilkommunikációs és mobilinternet-piac átalakulását, illetve tovább bővülését, valamint közel 40%-os, 1,6 milliárd eurós megtakarítást vár, ami a hálózatok kiépítésére és üzemeltetésére fordított kiadások csökkenéséből adódna.

A szakértők szerint a mobilinterneté a jövő. A piac egyik legfontosabb szereplője, a Yahoo! előrejelzései szerint a mobil web tíz éven belül felváltja a vezetékes internethasználatot.

Információ
X