nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Úgysem találja ki, ki a legfontosabb Star Wars színész!

A Star Wars-filmek színészei között hálózatelemzéssel próbálkozó magyar(!) kutatók mókás, egyben nagyon elgondolkoztató, no és alapvetően megrázó felfedezést tettek a minap.

Kincse Szabolcs | 2015. december 22.
|  

A csapból is Star Wars-filmek folynak, még az legelszántabb rajongó gyomra is úgy forog lassan, mint a Millenium Falcon, miközben logikátlanul megírt forgatókönyveket hajigál rá egy őrült ewok. Ebben a felfokozott hangulatban jelent meg a Kereső Világ egy korszakalkotó elemzése, amelyben a kutatók arra az égető kérdésre keresik a választ, hogy kik a legfontosabb színészek a lucasi univerzumban.

A kutatók a Bacon-szám alapján kezdtek dolgozni a feladaton. Felmerül a kérdés, hogy mi a Bacon-szám. A Bacon-szám az Hollywood Erdős-száma. Az Erdős-számot pedig a hihetetlenül termékeny magyar matematikus, Erdős Pál munkásságára alapozva alkották meg, alapvetően a nagy tudós előtti tisztelgésnek szánva. Erdős több, mint 1500 tanulmányt írt élete során. A rendszerben tehát Erdős maga rendelkezik a 0 Erdős-számmal, minden társszerzője pedig az 1-es számot érdemelte ki. Az ő társszerzőik a 2-est kapják, és így tovább. Többen megjegyzik, hogy a magasabb Erdős-szám nem feltétlenül jelenti azt, hogy az ember nagyon jelentős kutató – több vezető matematikus kimondottan alacsony Erdős-számmal rendelkezik.

Ti nem ezeket a droidokat keresitek. Ja, de igen...
Ti nem ezeket a droidokat keresitek. Ja, de igen...
(Forrás: http://www.elo7.com.br/)

Nincs ez másképp a Bacon-számmal sem: a szám a színész egy szerencsés megjegyzését követően keletkezett, miszerint ő már minden létező emberrel dolgozott Hollywoodban. Nosza, létrejött a Bacon-szám, amiben Bacon kapja a 0 értéket, a vele egy filmben játszók az 1-et, és így tovább.

A Precognox kutatói a fenti módszerrel álltak neki a munkának, és megkeresték az eddigi filmek Erdős Pálját, avagy Kevin Baconjét. A győztes egészen meglepő módon az R2-D2-t alakító színész, Kenny Baker lett, aki egy paraszthajszállal előzte csak meg 3-CPO megformálóját, Anthony Danielst, mivel a Jedi visszatérésének alkalmából egy ewokot is megformált. 

Kenny Bakerből kiindulva pedig megformálódik az egész Star Wars-univerzum színészeinek hálózata. Igen jól látszik, hogy az eredeti trilógia  és az új filmek stábjai között igen kevés az átfedés. Íme az ábra, tessék böngészni:

Úgysem találja ki, ki a legfontosabb Star Wars színész!
Forrás: Kereső Világ/ Precognox
Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X