nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Törvénytelenül váltották le Bondor Istvánt

2009-ben a magyar közösség felháborodását váltotta ki, Hargita megyében leváltották a főtanfelügyelőt, utódja pedig nem beszélt magyarul.

MTI | 2012. november 28.
|  

A romániai Legfelsőbb Ítélő és Semmítőszék jogerős ítéletben mondta ki: törvénytelenül távolították el 2009-ben Bondor Istvánt a Hargita megyei főtanfelügyelői tisztségből. A Hargita népe napilap keddi híradása szerint Bondor Istvánnak a napokban kézbesítették a legfelsőbb bíróság november 2-án hozott ítéletét, amelyben a bírák eltörölték azt a 2009. május 6-án hozott miniszteri rendeletet, amellyel a volt főtanfelügyelőt eltávolították tisztségéből. A bíróság anyagi kártérítést is ítélt a panaszos javára, elutasította azonban a volt főtanfelügyelő erkölcsi kártérítési igényét.

Bondor Istvánt abban az időszakban váltották le a megyei tanfelügyelőség éléről, amikor Romániában a Demokrata-Liberális Párt és a Szociáldemokrata Párt nagykoalíciója kormányzott. A magyar közösség felháborodását váltotta ki, hogy 85 százalékban magyar lakta székelyföldi megyében olyan oktatót neveztek ki utódjául, aki nem beszélte a magyar nyelvet.

A nagykoalíció felbomlása után 2009 decemberében a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is kormányra került, és orvosolta a helyzetet. Azóta kétszer is vezetőváltás történt a tanfelügyelőségen, az intézményt jelenleg Bartolf Hedwig vezeti.

„2010-ben lejárt a menedzseri szerződésem, nyugdíjas vagyok, természetesen nem áll szándékomban visszatérni a tanfelügyelőségre” – nyilatkozta a számára igazságot szolgáltató ítélet után a Hargita népének Bondor István.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X