nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Többet érdemelnek-e a kétnyelvű állami alkalmazottak?

Fizetésemeléssel jutalmaznák a szövetségi alkalmazottak nyelvtudását az Egyesült Államokban.

nyest.hu | 2010. március 16.
|  

Öt százalékkal kellene emelni a kétnyelvű szövetségi alkalmazottak fizetését, ha azoknak munkakörükben használniuk is kell a második nyelvet: ezzel a javaslattal állt elő Michael M. Honda kaliforniai demokrata képviselő az Egyesült Államok kongresszusában – írja a Washington Times.

Jelenleg nincs nyelvtől függő fizetésbeli különbség a szövetségi alkalmazottak bérezésében. Akiknek az angolon kívül más nyelvet is kell használniuk hivatali munkájukhoz, azok is ugyanazt a fizetést kapják. Honda szerint a nyelvtudást fontos lenne jutalmazni szövetségi szinten.

Az Egyesült Államokban kényes témának számít mostanában az angol és a nem angol nyelvek használata, mert az USA azon ritka államok közé számít, ahol nincs megállapítva hivatalos nyelv. Egyes képviselők ezt már évtizedek óta szeretnék módosítani, hivatalossá téve az angol nyelv használatát. Az ezt szorgalmazók főleg a spanyol nyelv elterjedésétől tartanak.

Ugyanakkor ma már 55 millió amerikai nem az angol nyelvet használja otthon, és a szövetségi kormánynak velük is kell kommunikálnia. Honda javaslatát ezért nem valószínű, hogy nagy lelkesedéssel fogadnák a szövetségi állam hatalmas deficitje miatt.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X