nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nyungar
Tévével az ausztrál bennszülöttekért

Ha egy nyelv kihalóban van, mi mással is lehetne hatásosabban felhívni a figyelmet a problémára, mint a médiával? Éppen ezért most, hogy sorra tűnnek el a bennszülött nyelvek, az ausztrál televízió új sorozatot indított gyerekeknek nyungar nyelven. Az adás egyre népszerűbb.

nyest.hu | 2010. május 17.
|  

Ausztráliában elindult az első gyermekeknek szóló tévéprogram, amely egy őshonos nyelv, a nyungar nyelv alapjait igyekszik megtanítani. Az adással elsősorban a 3 és 6 év közötti gyerekek figyelmét szeretnék felkelteni – számol be egy ausztrál hírportál.

Bennszülött gyerekek
Bennszülött gyerekek
(Forrás: Wikimedia Commons)

A 18. század végén, amikor az európai betelepedés megkezdődött, még 250-350 bennszülött nyelv létezhetett Ausztráliában. Mára ezekből csak 60 mondható élőnek, és mindössze 20 nem számít erősen veszélyeztetettnek.

A bennszülött nyelveket évekig elnyomták Ausztráliában; csak az elmúlt 10-20 évben kezdték el védeni őket. Még a nem nagyon veszélyeztetett nyelvek közül is csupán 6-7 olyan akad, amit a gyerekek anyanyelvükként tanulnak. A nyungar nyelvet ezért is próbálják tévében népszerűsíteni. Az első visszajelzések meglehetősen pozitívak: a 13 epizódból álló Waabiny Time című programot még csak a múlt hónapban kezdték sugározni, de máris ismételni kell a részeket.

A nyungarok Perth környékén éltek és élnek, és ma összesen 28 ezren vallják magukat ehhez a népcsoporthoz tartozónak. A nyungar Ausztrália legnagyobb nyelvcsaládjához, a pama-nyungar nyelvekhez tartozik. Ezek a kontinens legészakibb részét leszámítva egész Ausztráliában elterjedtek voltak.

Az ausztrál őslakosok 40 ezer évvel ezelőtt érkeztek a kontinensre, de ma az ország lakosságának csak 2 százalékát teszik ki. Egy tévéprogram önmagában talán nem elég egy nyelv megmentéséhez, de talán segítheti az őslakos közösség megerősítését.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X