nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Sztrájkolnak a mozik a szinkron ellen

Hétfőn bezárnak a katalán mozik – sztrájkba kezd ugyanis a vezetés tiltakozásul a katalán szinkron kötelező bevezetése ellen.

nyest.hu | 2010. január 29.
|  

Otthon kell maradniuk azoknak, akik hétfőn terveztek megnézni egy filmet a katalán mozik valamelyikében. Sztrájkol ugyanis a katalán moziszövetség a regionális parlament azon döntése ellen, amely előírja, hogy a jövőben a külföldi filmeknek legalább 50 százalékát katalánra is szinkronizálni kell – tájékoztat az AFP hírügynökség.

Elsőre azt gondolnánk: egy kisebbség örül, ha nyelve helyzetét a politikai vezetés is erősíteni próbálja. És ez bizonyára valóban így is van, ám a tiltakozásra még mindig marad egy ok: a pénzhiány. A rendelkezés végrehajtásához ugyanis pénzügyi támogatást már nem garantálnak a honatyák.

A spanyolországi regionális nyelveket (baszk, katalán, galíciai) egyébként Francisco Franco diktátor betiltotta még 1939-ben. A vezér haláláig, 1975-ig tartó elnyomás azonban nem tudta elnyomni a helyi nyelveket, és azok azóta virágzásnak indultak.

A katalán mozik eddig a külföldi filmek mindössze 2 százalékát fordították le. A forgalmazott filmek ötven százalékát lefordítani olyan költséget jelentene, amit a filmszínházak vezetése nem tudna finanszírozni. Ezért döntött úgy a moziszövetség, hogy a régió mozijainak 80 százalékát zárva tartja hétfőn.

A katalán törvényhozás 1998-ban egyszer már próbálkozott hasonló lépéssel, ám akkor a kezdeményezés elbukott, miután a forgalmazók közölték: beszüntetik a filmek bemutatását a régióban, ha katalánra is le kell fordítaniuk az alkotásokat.

Információ
X