nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szlovéniában leszavazták az új rádió- és televíziótörvényt

Népszavazást tartottak Szlovéniában vasárnap a balközép koalíció által elfogadott új rádió- és televíziótörvényről, és a szlovén választók nagy többséggel, több mint hetven százalékos arányban leszavazták azt - jelentette be a választási bizottság.

MTI | 2010. december 13.
|  

A szavazatok négyötödének összeszámlálása alapján 71,2 százalék voksolt a törvény ellen, és 28,8 százalék mellette, vagyis az elutasítók előnye már behozhatatlan. A részvétel mindössze 13,7 százalékos volt, a második legalacsonyabb a független Szlovénia eddigi 16 referenduma közül.

„A polgárok megmutatták, hogy nem kérnek a tévé átpolitizálásából és kommercializálásából" – mondta elégedetten Eva Irgl, a konzervatív Szlovén Demokrata Párt (SDS) parlamenti képviselője. A kormánykoalíció képviselői elismerték vereségüket, de utaltak a csekély részvételre a konzervatív ellenzék által kierőszakolt népszavazáson.

„Ez a hallgatás világos megnyilvánulása. A polgárok azt mondták vele, hogy elegük van belőlünk, politikusokból és az ilyen népszavazásokból - állapította meg Katarina Kresal belügyminiszter. – Az üzenet az, hogy az ilyen tárgyú kérdéseket törölni kell a politikából."

Az elmúlt két évben kommunikációs szakemberek és újságírók közreműködésével kidolgozott rádió- és televíziótörvény az egyik központi választási ígérete volt a balközép pártoknak, amelyek a 2008-as parlamenti választásokon hatalomra jutottak. Az új jogszabály a korábbi konzervatív kormányfő, Janez Jansa idején elfogadott, sokat vitatott rádió- és televízióreformot váltotta volna fel, amelyet nemzetközi színtéren is úgy értékeltek, mint kísérletet a fő közszolgálati csatorna politikai befolyás alá vonására.

A törvénymódosítás lényege az RTV Slovenija legfontosabb döntési testülete, a programtanács összetételének megváltoztatása lett volna. A tanács a parlament többségi viszonyait képezi le, amit a sajtó politikai befolyásgyakorlásként értékel és bírál. Az új összetétel kialakításában viszont a konzervatív pártok kísérletet láttak tartós baloldali többség létrehozására a rádióban és a televízióban.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X