nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szlovákiai magyarok: térjünk vissza '68-hoz!

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala szerint jobb lenne, ha a törvényben különbséget tennének a kisebbségek között.

MTI | 2010. március 17.
|  

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának (SZMK) állásfoglalása szerint is magas a 20 százalékos kisebbségi nyelvhasználati küszöb, mint ahogy ezt az Európa Tanács megállapította a közelmúltban. Ugyancsak probléma, hogy a szlovákiai jogszabályok nem tesznek különbséget a nemzeti kisebbségek között – olvasható az Új Szó című szlovákiai magyar napilapban szerdán.

„Ez gyakorlatilag csak három kisebbség (magyar, ukrán és ruszin) számára teszi lehetővé a hivatali nyelvhasználatot” – szögezi le az SZMK nyilatkozatában. Az állásfoglalás rámutat, hogy a helyzet rosszabb, mint Magyarországon: Szlovákiában a 13 elismert kisebbségből 10 szórványban él, és szinte mindenütt mélyen 20 százalékos arány alatti kisebbséget alkot. A kerekasztal szerint jobb lenne, ha a törvényben különbséget tennének a kisebbségek között.

Az SZMK javasolja, hogy Szlovákia térjen vissza az 1968-as alkotmánytörvény filozófiájához, amely szerint négy, történelmileg és regionálisan több területen is erősen jelenlevő kisebbséget kellene elismerni (magyar, ruszin, ukrán és német), figyelembe véve specifikumaikat. Ez a megoldás más európai államokban is bevált, és nem volna diszkriminatív. Finnország, Németország vagy Olaszország mellett Szlovéniában is bevezették, ott az olaszoknak és a magyaroknak van különleges státusuk.

A kerekasztal rámutat arra is, hogy az európai nyelvi charta érvényesülésének figyelemmel kísérését is más módon kellene megoldani, minden kisebbség esetében külön bizottság vizsgálhatná azt. Az SZMK felhívja a szlovák kormány figyelmét arra, hogy továbbra sincs megoldva a kisebbségi szervezetek támogatásának kérdése.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X