nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szlovákia kikéri a Velencei Bizottság véleményét a nyelvtörvényről

Szlovákia pénteken az Európa Tanács (ET) Velencei Bizottságához fordult jogi szakvéleményért a módosított nyelvtörvény ügyében - mondta el az MTI-nek telefonon Peter Stano, a külügyi tárca szóvivője.

MTI | 2009. szeptember 28.
|  

A pozsonyi külügyminisztérium honlapján olvasható közlemény szerint az Európa Tanács szakértőinek igénybevételét Szlovákia olyan lépésnek tekinti, amely előnyben részesíti az ügy tárgyszerű értékelését a helytelen átpolitizálással szemben.

Peter Stano nem kívánt a Velencei Bizottsághoz intézett beadvány részleteiről nyilatkozni, de elmondta, hogy a lépésről a szlovák külügyminisztérium értesítette Balázs Péter magyar külügyminisztert.
A Magyar Koalíció Pártja (MKP) pozitív lépésnek tekinti, hogy a szlovák kormány a Velencei Bizottságtól kér szakvéleményt a nyelvtörvény ügyében – mondta a TASR szlovák hírügynökségnek Dunajsky Éva, a párt szóvivője.

Az MKP szerint a Velencei Bizottság képes lesz annak megítélésére, hogy a nyelvtörvény megfelel-e kisebbségi jogokra vonatkozó nemzetközi egyezményeknek. A párt a törvény hatályának felfüggesztését kéri a Velencei Bizottság értékelésének nyilvánosságra hozataláig.

A független nemzetközi szakértőkből álló Velencei Bizottságot (hivatalos nevén a Joggal a Demokráciáért Európai Bizottságot) 1990-ben hozták létre az Európa Tanács tanácsadó szerveként.

Információ
X