nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Templomadatbázis
Szlovákia jobban teljesít?

Szlovákiának már van valami olyanja, ami nekünk nincs. Vagy legalábbis pont ilyen nincs.

nyest.hu | 2015. július 7.
|  

Szlovákia immáron rendelkezik olyan adatbázissal, melyben az ország területén található összes templom megtalálható. Az adatbázis (egyelőre?) kizárólag szlovák nyelvű, de mivel a Google térképére épül, mely ismeri a magyar településneveket is, tehát az egyes templomokat a magyar helységnevek alapján is megkereshetjük.

Gúta római katolikus temploma
Gúta római katolikus temploma
(Forrás: dennikn.sk, Google Maps)

A térképen látható pontokra kattintva megkapjuk a templom fényképét – tapasztalataink szerint azonban ezek nem mindig igazán jó képek, és minden templomról csak egyetlen képet találunk. A templom adatlapja tartalmazza, hogy melyik egyházhoz tartozik, mi a neve (illetve kinek van felszentelve), mikor és milyen stílusban épült, illetve melyik településen található, és az melyik járáshoz tartozik.

Mivel a térképen a különböző felekezetekhez tartozó templomokat külön színek jelölik, a térképen jól kirajzolódik Szlovákia vallási megoszlása is. Az ország nyugati és középső részén főként római katolikus templomokat találunk (piros), de a keleti részen a görög katolikus egyház (zöld) a domináns – sőt a legkeletibb vidékeken ortodox templomokat is találhatunk (lila). A görög katolikus és ortodox területek jelentős részben nemzetiségi vidékek, itt élnek a ruszinok. Szintén nemzetiséghez, méghozzá a magyarokhoz kötődik a református egyház (sötétkék): templomaikat főként Dunaszerdahely, Komárom, Érsekújvár, Léva, Rimaszombat és Rozsnyó környékén, illetve Zemplénben találjuk. E területektől eltekintve (illetve ezeken a területeken is) magyar vidéken római katolikus templomokat találunk. A szlovák területeken a protestáns templomok túlnyomó része evangélikus (sárga). Legnagyobb tömbjük a Léva–Rimaszombat–Dobsina vonalon húzódik, kisebb tömbjük található Liptószentmiklós és Poprád, illetve Vágújhely környékén, de szétszórtan máshol is. A csehszlovák huszita egyháznak (világoskék) mindössze egy temploma van, Oszadán.

Szlovákia jobban teljesít?
Forrás: dennikn.sk, Google Maps

Az adatbázist Zdenko Dzurjanin, egy 28 éves fiatalember készítette nyolc év alatt. Gyalog, kerékpáron, vonattal és autóbusszal járta be az országot. Autót csak a legutóbbi években használt, akkor is egy barátja fuvarozta, jogosítványa ugyanis nincs. Dzurjanin édesapja szlovák görög katolikus, édeasanyja „magyar környezetből származó” római katolikus. A Denník interjújának bevezetőjéből az is kiderül, hogy útjai kalandosak voltak, és többször ráhívták a rendőröket is – sajnos azonban a részletekről csak az előfizetők értesülhetnek. Ha esetleg Ön a Denník előfizetője, kérjük, kommentben ossza meg olvasótársaival a részleteket!

Hasonló projekt Magyarországon is folyik, igaz, azt nem tudjuk, mennyire teljes a lista, és nincs térkép sem. Cserébe viszont több a fénykép, szerepelnek zsinagógák is, és van angol változat is – habár úgy tűnik, ez csak a menüre és a hírekre terjed ki.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 cs_dy 2015. július 7. 15:01

Magyar részről én ezt jobbnak gondolom, mint az utolsó bekezdésben lévő címet:

www.templomaink.hu/

A szlovák térképen a pontok nekem firefox alatt kb. fél kilométerrel el vannak csúszva keleti irányba a valós helyükről.

Információ
X