nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szerelemféltés a Facebookon

Egy kutatás szerint a nők hajlamosabbak féltékenykedni Facebook-posztok miatt, mint a férfiak. Főleg akkor, amikor úgy érzik, hogy a mások láthatják, hogy kapcsolatukban problémák léptek fel.

nyest.hu | 2013. február 22.
|  

A vizsgálatban 226 heteroszexuális egyetemista korú fiatal férfit és nőt kérdeztek meg arról, hogy hogyan reagálnának abban a helyzetben, ha meglátnának a Facebookon egy fényképet, amelyen párjuk egy másik, ellenkező nemű emberrel látható. A hipotetikus helyzetben a résztvevők láthatták a párjuk posztjainak biztonsági beállításait, azaz tudhatták, hogy az ismerőseik közül kikkel van megosztva az adott fénykép. A vizsgálatból az derült ki, hogy a nők inkább hajlamosak féltékenykedni egy ilyen helyzetben, mint a férfiak – számol be a Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking című lapban publikált eredményekről a LiveScience tudományos hírportál.

Mind a férfiak, mind pedig a nők féltékenyebbek voltak abban az esetben, amikor a fénykép nem volt nyilvános, azaz mások nem láthatták azt a Facebookon. Ugyanis ez azt jelentette számukra, hogy párjuk valamit titkolni akar előlük. Ha a fotó nyilvános volt, akkor a férfiak esetében a féltékenység szintje csökkent, a nőknél azonban magas szinten maradt. A nők abban az esetben is féltékenyebbnek bizonyultak a férfiaknál, ha viszonylag kevés olyan kép volt partnerük Facebook-oldalán, amelyen kettesben láthatók.

Szerelemféltés a Facebookon
Forrás: Wikimedia Commons

Ezek az eredmények összességében azt mutatják, hogy a nőket és a férfiakat  másképp érinti érzelmileg az, hogy a partnerük esetleges hűtlensége nyilvánosságot kap a közösségi oldalon. Az is látható, hogy a nők több negatív érzelmet élnek át, amikor azt hiszik, hogy a partnerük irántuk való elköteleződéséről nincs elég nyilvános bizonyíték.

Kérdéses azonban, hogy az elképzelt szituációban kapott eredmények mit árulnak el a valós viselkedésről. Azt tehát mindennek alapján nem tudjuk megjósolni, vezethet-e egy-két Facebook-poszt szakításhoz. A jövőben a kutatók olyan kísérletet terveznek elvégezni, a mostani képzelt szituáció mintájára, amelyből kiderülhet, valóban veszélyeztetheti-e a kapcsolatokat a Facebookos aktivitás.

Énüzenet (Szerelem Melinda illusztrációja Simon Tamás Vérmacska című könyvéhez)
Énüzenet (Szerelem Melinda illusztrációja Simon Tamás Vérmacska című könyvéhez)
(Forrás: Facebook)

Korábbi vizsgálatokból az már kiderült, hogy azok az emberek, akik több időt töltenek a Facebookon, inkább hajlamosak féltékenykedni, és gyakrabban kattintanak partnerük profiloldalára, mint azok, akik kevesebb időt töltenek a közösségi portálon. Az is világos, hogy Facebook „olvasásakor” az emberek hajlamosak egyféleképpen értelmezni a többféleképpen is értelmezhető szituációkat. Például az elképzelt helyzetben alkalmazott képeken a hűtlenség nem volt egyértelmű, a résztvevők mégis többségükben hűtlenségre gyanakodtak. Ez a fajta egyirányú értelmezés pedig negatív érzelmeket, féltékenységet generált bennük.

Forrás

Love on Facebook: Women More Prone to Jealousy

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X