nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szerbia ismét nem jelölt senkit irodalmi Nobel-díjra

Míg a világ számos országában akár fogadások is köthetők az irodalmi Nobel-díj esélyeseire, Szerbia lakosságát nem érinti a téma, a balkáni ország ugyanis évek óta nem jelölt senkit az elismerésre.

MTI | 2013. szeptember 21.
|  

Az esélyesek között évek óta ugyanazokat emlegetik: Haruki Murakami, Joyce Carol Oates, Nádas Péter, Philip Roth, Thomas Pynchon, Milan Kundera, Cormac McCarthy vagy Adonis. Szerb névvel több éve nem lehet találkozni. A Vecernje Novosti című belgrádi napilap csütörtöki cikkében a szerbiai tudományos és művészeti akadémia (SANU), valamint több irodalmi szervezet tagjait arról kérdezte, miért nincsen évek óta szerb jelölt.

Predrag Palavestra akadémikus, a SANU irodalmi és nyelvi bizottságának titkára elmondta: minden évben kapnak felkérést Stockholmból, hogy jelöljenek szerzőket a díjra, ők azonban ebben nem akarnak részt venni. Radomir Andric, a szerbiai írószövetség elnöke pedig kijelentette, hogy mostanában nem volt olyan jelölt, akit a szövetség támogatott volna, két évvel ezelőtt viszont Dobrica Cosic jelölése mellett álltak ki. 

A Nemzetközi PEN Club szerbiai központjának tagja, Gojko Bozovic szerint azzal, hogy a Nobel-díjra az egész világ figyel, a jelölésekinflálódnak.Hiszek a zsűri autonómiájában és abban, hogy ismerik a kortárs irodalmat. Ennél sokkal fontosabbnak tartom, hogy külföldön folyamatosan reklámozzuk a szerb írókat. A mi szerzőinket ugyanis nem igazán fordítják le más nyelvekre, így skandináv nyelvekre sem” – mondta Bozovic a Vecernje Novostinak. Az író szerint Szerbia nem népszerűsíti annyira az irodalmát, mint teszik azt más kelet-európai országok. Példaként Észtországot hozta fel, ahol évek óta a legnépszerűbb észt költőt, Jaan Kaplinskit jelölik. Szerb, pontosabban jugoszláv író egyetlen alkalommal kapta meg az irodalmi Nobel-díjat. 1961-ben Ivo Andricot díjaztáknagy epikai ábrázolóerejéért, amellyel hazája világát és népe sorsát bemutatja” .

Az irodalmi Nobel-díj iránt a 60-as és a 70-es években volt a legnagyobb az érdeklődés Jugoszláviában. Akkor olyan szerzőket jelöltek, mint Milos Crnjanski, Mesa Selimovic, Vladan Desnica, Danilo Kis vagy Desanka Maksimovic. Évtizedeken keresztül esélyesnek tartották a díjra a Kazár szótár világhírű szerzőjét, Milorad Pavicot, ám őt általában más országok javasolták a díjra.

Az irodalmi Nobel-díjjal 8 millió svéd korona, azaz mintegy 265 millió forint, valamint diploma jár, ám eszmei értéke ennél is fontosabb. A díjazottat minden év októberében jelentik be, a díjat pedig december 10-én adják át Stockholmban.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X