nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szavazhatnak-e majd a delfinek Ukrajnában?

Teljes körű ukrán állampolgárságot követelnek a delfinek számára Viktor Janukovics ukrán elnöktől kijevi ökológusok arra való hivatkozással, hogy a delfinek mentális képességei az emberéhez közelítenek.

MTI | 2010. október 20.
|  

A Kijevi Ökológiai és Kulturális Központ az ukrán államfőnek címzett nyílt levelet tett közzé, amelyben arra kéri Janukovicsot, hogy fontolja meg az emberekével azonos jogokat biztosító ukrán állampolgárság megadását az Ukrajnában élő delfineknek, beleértve az élethez, szabadsághoz és az ember okozta szenvedéssel szembeni védelemhez való jogot. A hangját fontos környezetvédelmi kérdésekben gyakran hallató központ igazgatója, Volodimir Borejko által jegyzett levélben az ökológusok követelik a delfinek szórakoztatásra való felhasználásának és üzleti célú delfináriumokban történő tartásának a betiltását – adta hírül kedden a Komszomolszkaja Pravda című napilap ukrajnai változatának online kiadása.

Potenciális – bár valószínűleg kevésbé stabil pártszimpátiával bíró – szavazópolgárok
Potenciális – bár valószínűleg kevésbé stabil pártszimpátiával bíró – szavazópolgárok

Mint az újság írja, Ukrajnában mintegy húsz, üzleti célú delfinárium működik a Krímben, Odesszában, Donyeckben, Harkivban, Lembergben (Lviv) és Kijevben. A természetvédők szerint az állami ökológiai felügyelőség ellenőrzéseiből kiderült, hogy gyakorlatilag az összes ukrán delfináriumban durván megsértik az állatvédelmi törvény rendelkezéseit, és sok delfint hivatalos engedély nélkül tartanak.

„Ideje radikális megoldást alkalmazni a delfinek védelmére, követésre méltó példát mutatva az egész világnak” – szögezte levelében Borejko, rámutatva, hogy a delfinek polgári jogait Ukrajna alkotmányában és törvényeiben kell rögzíteni, ezek megfelelő módosításával. Szerinte ezt annál is inkább érdemes megtenni, mivel ebből Ukrajnának semmilyen gazdasági hátránya nem származik, hiszen a delfinek, mint veszélyeztetett, gazdaságilag nem hasznosítható állatok, be vannak jegyezve az ukrán Vörös Könyvbe.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X