nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Számítógép fejtett meg egy régi írást

Amerikai kutatók bejelentették, hogy új programjuk pár óra alatt fejtette meg az ősi ugariti nyelv írásos emlékeit.

nyest.hu | 2010. július 1.
|  

Az ugariti nyelv írásos emlékeit 1928-ban találták meg Szíriában. Ugarit ősi városa és nyelve az i.e. 14-12. század idején virágzott. Az ugariti nyelv a kor és a terület más nyelveihez hasonlóan szintén a sémi nyelvek északnyugati ágához tartozott, ahova a héber és az arámi nyelvek is.

Az ugaritit ma már viszonylag jól ismerik a nyelvészek, ezért is tesztelhették programjukat ezen a nyelven az MIT (Massachusettes Institute of Technology) kutatói. A szoftver készítői szerint a programnak szüksége van egy feltételezett rokonnyelvre, ami az ugariti esetében a héber volt – írja az MIT honlapjának cikke. Az bostoni MIT a világ legjobb műszaki egyetemének számít.

Az új program talán segíthet megfejteni a még felderítetlen ősi nyelveket is, amelyekből még legalább nyolc maradt. Más nyelvészek azonban kétkednek a sikerben: mert a jelenlegi program feltételezi az ismeretlen nyelvek alfabetikus hasonlóságát a már ismert nyelvekéhez, ami a legtöbb megfejtetlen írás esetében nem áll fenn. Más oldalról az MIT fejlesztésének nem az emberek helyettesítése a célja, sokkal inkább az ősi írások megfejtésének a felgyorsítása.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X