nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @rofia: 21 Gondolom így már érthető, hogy a cím helyesírása teljesen korrekt, annak ellené...
  2023. 02. 05, 11:07  A mi latinunk
 • mederi: @mederi: összegzés Véleményem az, hogy eredetileg az "á" mint hosszú magánhangzónak a magy...
  2023. 02. 05, 10:59  A mi latinunk
 • mederi: @mederi: kiegészítés A hosszú magánhangzót megháromszorozva írom: A magyar nyelvben tovább...
  2023. 02. 04, 09:06  A mi latinunk
 • mederi: @bm: Szerintem a gond a kálcium szó ajánlott leírásával és kiejtésével az, hogy nem csak a...
  2023. 02. 04, 08:18  A mi latinunk
 • bm: @rofia: Ha végigolvastad volna a cikket, bölcs maradtál volna.
  2023. 02. 04, 00:14  A mi latinunk
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Súlyos botrányba keveredett a Google

Egy Down-kóros gyerek bántalmazása került fel a Google Olaszország portáljára, ezért pert indítottak a keresőóriás ellen. Az ügy kapcsán négy Google-vezetőt idéztek bíróság elé, a pert azonban szeptemberig elhalasztották. Az ítélet akár precedens értékű is lehet, hiszen a tartalomszolgáltatók felelősségét érinti az ilyen ügyekben.

MTI | 2009. június 25.
|  

A tárgyalást azért napolták el szeptemberig, mert az egyik tolmács megbetegedett. A négy vezető beosztású Google-alkalmazottat az olasz törvények szerint becsületsértéssel és a magánélet megsértésével vádolják, amiért hagyták, hogy a videó felkerülhessen az internetre.
Az ügyben a felperes a Vivi Down olasz szervezet, amely a Down-kóros emberek jogaiért küzd. A négy vádlott: David Drummond, a Google alelnöke, George Reyes, a vállalat korábbi pénzügyi vezetője, Peter Fleischer adatvédelmi igazgató és Arvind Desikan marketingmenedzser. Amennyiben bűnösnek találják őket, akár három év letöltendő börtönbüntetést is kaphatnak olvasható a Yahoo hírportálján.
A videó még 2006-ban, nem sokkal azelőtt került fel a Google Videóra, hogy a YouTube a céghez került volna, és több hónapig volt látható – egészen addig, amíg panasz nem érkezett a Google-hoz. A négy verekedő fiatalt azonosították, közszolgálatra ítélték és elbocsátották őket torinói iskolájukból.
A Google védői azzal érvelnek, hogy a Google-nak nem állt megfelelő tartalmi szűrő a rendelkezésére, illetve elegendő alkalmazottja sem volt hozzá.
Amennyiben a bíró azt az ítéletet hozza, hogy a YouTube-ra vagy a Dailymotionra csak abban az esetben kerülhetnek fel filmanyagok, ha minden rajtuk szereplő személy hozzájárul, az rendkívül súlyos hatással lehet az Olaszországban nézhető közösségi videoportálokra, hiszen a magánszemélyek által feltöltött amatőr videók ugyanolyan törvények alá esnének, mint a televízióban sugárzott műsorok.
A Google azzal érvel, hogy az ügy az internetes szabadság gyökerét érinti, és ha a per a fenti ítélettel végződne, az új szabályt lehetetlen lenne érvényesíteni, ugyanis a YouTube-nak vagy más hasonló szolgáltatóknak több ezer videót kellene naponta ellenőrizniük.
A cég közleménye szerint „egy ilyen ügyet bíróság elé vinni fatális tévedés. Ahhoz hasonlatos, mintha a postaszolgáltatást azért perelnénk, mert bizonyos személyek gyűlöletbeszéddel telített leveleket küldenek”. A Google szerint nem kevesebbről van szó, mint a Youtube létéről, ugyanis ha arra köteleznék a céget, hogy előzetesen ellenőrizzen minden egyes videót, a szolgáltatás azonnal megszűnne létezni.

Információ
X