nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Sme: hivatalos ügyekben csak szlovákul beszélhetnek egymással a rendőrök

Hivatalos kapcsolatokban a módosított államnyelvtörvény szerint csak szlovákul beszélhetnek egymással a rendőrök Szlovákiában – írta a Sme című szlovák napilap a belügyminisztériumra hivatkozva hétfőn.

MTI | 2009. október 12.
|  

„Szolgálati ügyekben a rendőrök egymás közti hivatalos kommunikációja csak államnyelven, tehát szlovákul történhet” – nyilatkozott a liberális napilapnak Lucia Garajová, a belügyminisztérium sajtóosztályának munkatársa.

„Ha azonban a rendőrök nem hivatalosan, magánügyekről beszélnek egymással, nem kell államnyelven kommunikálniuk” – tette hozzá Garajová.

Ha tehát egy szlovákiai magyar rendőr szolgálat közben kollégája feleségének egészségi állapota iránt érdeklődik, azt megteheti magyarul is, ha azonban egy irattal kapcsolatban szól hozzá, át kell váltania szlovákra – fejtette ki az újság.

Kisebbségi nyelven olyan településeken beszélhetnek a rendőrök a lakossággal, ahol a kisebbségek aránya eléri a 20 százalékot.

„Ebben az esetben a kisebbségi nyelvhasználati törvény érvényes” – állítja Jozef Bednár, a kulturális minisztérium szóvivője.

A szlovák rendőrség a múlt héten cáfolta, hogy a dunaszerdahelyi rendőrparancsnok megtiltotta volna beosztottjainak a magyar beszédet. A nyelvtörvény szeptemberben életbe lépett módosítása a fegyveres testületek szolgálati nyelvhasználatával kapcsolatban nem hozott lényegi változást a korábbiakhoz képest – véli Jozef Vozár, a Szlovák Tudományos Akadémia jog- és államtudományi intézetének jogásza. Annyival bővült, hogy a nyelvhasználat szolgálati ügyekben a rendőrségnél kötelezően szlovák.

Információ
X