nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Rövid és velős: több nyelven tömörítő új magyar találmány

Válság ide vagy oda, sorra születnek a magyar találmányok. Tömörítő szoftvertől az intelligens tudakozóig: effélékkel leptek meg bennünket a kutatók.

nyest.hu | 2009. november 18.
|  

Nem mindig van értelme, de legalább rövid – így lehetne röviden tömören jellemezni azokat a szövegeket, amelyeket egy új, magyar fejlesztésű szoftver képes létrehozni. A Multimédia és Mobilitás Klaszter rendezte prototípusverseny egyik győztese ez a program, és természetesen fejlesztői: a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kutatói.

A többoldalas, többezer karakter hosszúságú internetes anyagokat párszáz karakternyire tudja lerövidíteni, tömöríteni a magyar találmány – olvasható a HVG oldalán. Bár a létrejött mondatok nem mindig értelmesek, mindenképp megkönnyítik annak a dolgát, akinek nagyon rövid idő alatt kell megismerkednie egy szöveg körülbelüli tartalmával. Az algoritmus, amellyel a program dolgozik, a meglévő mondatokat szerkeszti át, így csökkentve a bennük lévő szavak számát.

Az már csak hab a tortán, hogy a program nemcsak egy nyelven, de magyarul és angolul is képes tömöríteni. A közeljövőben ráadásul azt is el szeretnék érni a kutatók, hogy az arab és kínai szövegek se jelentsenek akadályt.

Hasonlóan merész, szokatlanul hangzó – és hasonló népszerűségre számíthat az interaktív webes TV is, amelyről szintén a HVG számol be. Ahogy a nyertes cég tulajdonosa, Baumann Ferenc fogalmaz, „a találmány a műsorszolgáltatáson kívül számos hasznos információt nyújt, alkalmazkodva az előfizető igényeihez”.

És ezzel még nem ért véget a magyar sikerek sora: egy intelligens tudakozó is szerepel ugyanis ezen a dicsőséglistán. Az Askfield nevet kapott program tulajdonképpen az idegen környezetben való kérdezősködést helyettesíti: a térképet kapcsolja össze az adott környezetben élőkkel, kapcsolatot teremtve például az eltérő városokban internet elé ülő felhasználókkal.

A kutatásoknak, fejlesztéseknek tehát még a válság sem jelenthetett akadályt. Más kérdés persze, hogy mikor és hogyan kerülhetnek valóban piacra ezek az ígéretes találmányok. Egy biztos: a cikktömörítő programot egyetemisták ezrei várják tűkön ülve...

Információ
X